Poznati Talijan
168

Svjetski umjetnik Michelangelo Pistoletto posjetio Galeriju 11/07/95

Klix.ba
Pistoletto u Galeriji 11/07/95
Michelangelo Pistoletto, jedan od najznačajnijih svjetskih umjetnika, u pratnji kustosice "Trećeg raja" Manuele Gandini, supruge Marie Pioppi, ambasadora Italije Nicole Minasija te predstavnika Ambasade Italije u BiH posjetio je danas Galeriju 11/07/95.

Delegaciju je kroz Galeriju proveo Tarik Samarah, osnivač Galerije i autor stalne galerijske postavke, dok je privremenu postavku, izložbu originalnih plakata "Pozdrav iz Sarajeva 1993" predstavio Bojan Hadžihalilović, jedan od autora ove izložbe i član grupe Design Trio Sarajevo.

Nakon prolaska kroz Galeriju 11/07/95 Michelangelo Pistoletto je pozdravio rad Galerije.

"Moramo dati prijedlog za promjenu. Ljudi moraju shvatiti da je sjećanje ključno, da se moramo sjećati, ali da i moramo učiniti nešto novo, dati novi prijedlog", rekao je Pistoletto.

On je naglasio kako upravo tu tendenciju koja nastoji sjećanje pretvoriti u nešto produktivno vidi u radu Galerije 11/07/95.

Samarah mu se se zahvalio na posjeti.

"Želim najprije da kažem da nam je velika čast što je Pistoletto odlučio posjetiti Galeriju 11/07/95. Vjerujem da je njegova posjeta jednom ovakvom mjestu koje svjedoči o zločinima koji su počinjeni protiv čovjeka, ali i u ime čovjeka, važna i u kontekstu njegovog umjetničkog rada 'Treći raj' s kojim dolazi u Sarajevo. Ideja i zamisao Galerije 11/07/95 su na svojevrstan način bliski onome što radi Pistoletto i što pokušava prezentirati kroz svoj rad", rekao je Samarah.

Nakon obilaska, Samarah je Pistolettu uručio kao poklon monografiju "Srebrenica" i print jedne od svojih fotografija. Posjeta Pistoletta Galeriji najavljena je kao početak buduće saradnje između umjetnika, kao i Galerije i Fondacije koju vodi Pistoletto.