BiH
476

Svjetski mediji prenijeli bajramsku hutbu reisa Kavazovića: Mladi se moraju oduprijeti radikalizaciji

Klix.ba
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović na današnjoj bajramskoj hutbi pozvao je mlade da slijede višestoljetnu "verziju" islama i odupru se naporima radikalizma, a njegovu poruku prenijeli su brojni svjetski mediji.

Mediji iz svijeta prenijeli su poruke reisove hutbe, ističući kako je tokom govora izjavio da su tokom muslimanskog praznika bajrama mladi ljudi izloženi nepoznatim i dalekim učenjima za koja oni misle da su u duhu islama, a ustvari se radi o neargumentiranim činjenicama.

Dijelove hitbe prenio je i ugledni Washington Post, te ABC News, Daily Mail i drugi.

"Muslimani s Bliskog istoka često kritikuju one u Bosni karakterizirajući ih kao previše liberalne, a njihove greške najčešće pokušavaju ispraviti putem interneta. Do sada je 188 bosanskih muslimana otišlo na ratišta u Siriju, 50 ih je poginulo, a 47 se vratilo. Sirijci i dalje pozivaju muslimane iz BiH da ubijaju kršćane i liberalne muslimane, uključujući i glavnog imama", navodi ABC News.

Reis je također u svojoj bajramskoj hutbi, prema pisanju svjetskih medija, istakao da živimo u vremenu u kojem su dobro i zlo izmiješani.

"Ovo je vrijeme u kojem su dobro i zlo izmiješani, a u svakodnevnoj smo ekstremnoj borbi za preživljavanje", rekao je Kavazović.

Osim ABC Newsa, poruke reisa ef. Kavazovića prenijeli su Daily Mail, Washingtonpost, Daily Star i brojni drugi svjetski mediji.