{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjetski mediji o problemu JMB za bh. novorođenčad

A
6.6.2013. u 10:53
125
14
Svjetski mediji o problemu JMB za bh. novorođenčad
125
Svjetski mediji o problemu JMB za bh. novorođenčad
Brojni svjetski mediji donose tekstove o problemu izdavanja jedinstvenih matičnih brojeva u Bosni i Hercegovini za novorođenčad navodeći kako su građani BiH blokirali zgradu državnog parlamenta na putu ostvarenja svojih građanskih prava.
Kanadski list “The Windsor Star” piše kako je grupa demonstranata blokirala ulaz u zgradu Parlamenta BiH u potrazi za svojim ljudskim pravima.

"Grupa Bosanaca je blokirala zgradu parlamenta tražeći od domaćih političara da usvoje zakon o jedinstvenim matičnim brojevima nakon što je stari zakon postao nevažeći u februaru ove godine, što je na kraju rezultiralo time da sva novorođenčad u BiH ostanu bez JMB-a", navodi ovaj ugledni list.

Agencija Reuters izvještava kako je vlada BiH uspjela donijeti privremeno rješenje o jedinstvenom matičnom broju kako bi se privremeno omogućilo izdavanje JMB-a i upis novorođenčadi u knjige rođenih te izdavanje ličnih i drugih dokumenata.

"Domaći političari su uspjeli da postignu privremeni dogovor u vezi sa ovim pitanjem pod snažnim protestima demonstranata ogorčenih posljednjim primjerom političke paralize u ovoj problematičnoj zemlji Balkana", navodi se u tekstu Reutersa.

Ugledni kanadski list "Calgary Herald" piše kako se domaći političari u BiH ne mogu dogovoriti oko pitanja izdavanja JMB-a za novorođenčad naglasivši kako je to ujedinilo čitavu zemlju protiv političkih elita.

"Političari u BiH ne mogu da postignu konačni dogovor u vezi sa teritorijalnim regijama koje bi izdavale JMB-e. Sve to najviše šteti novorođenčadi kojima treba JMB kako bi imala zdravstveno osiguranje i pasoš", navodi se u vijesti kanadskog lista.

Hrvatski portal Dnevnik.hr podsjeća kako je tužno da tromjesečna beba iz BiH ne može na operaciju samo zato što nema jedinstveni matični broj.

"Čitava se Bosna i Hercegovina solidarizirala s roditeljima tromjesečne bebe Belmine Ibrišević, koja ne može na hitnu operaciju, jer nema jedinstveni matični broj (JMB)", piše portal.

Popularni evropski novinski kanal Euronews piše kako je od februara ove godine nemoguće izvaditi JMB za novorođenčad u BiH što je izazvalo veliki gnjev domaće javnosti.

"Nekoliko stotina demonstranata blokirali su vrata parlamenta ogorčeni viješću da tromjesečna beba iz sjevernog dijela zemlje nije uspjela dobiti pasoš zbog urgentne potrebe transplantacije matičnih stanica u Njemačkoj. Bez JMB, novorođenčad ne mogu dobiti pasoš ili zdravstvenu knjižicu kako bi se mogli liječiti u slučaju hitne potrebe", navodi Euronews.

U tekstu se napominje da je navedeni problem najbolji primjer etničke politike koja se vodi u BiH od kraja rata 1995. godine ostavivši zemlju etnički podijeljenu i sa labavom državnom vladom.

Srbijanski “Blic” napominje kako novorođenčad u BiH ne mogu da dobiju JMB što im onemogućava liječenje i putovanje u inozemstvo.

"Umjesto da se stvar riješi u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH, vladajuće stranke se isključivo zarad vlastitih interesa, bahato i krajnje nehumano odnose prema tek rođenima, uskraćujući im osnovna ljudska prava", navodi list.

List "Edmonton Journal" napominje da su građani BiH blokirali državni parlament kako bi novorođenčad konačno mogla dobiti JMB i postati istinski državljani te zemlje.

"Sve je počelo kada tromjesečna beba zbog problema oko JMB-a nije mogla na liječenje u inozemstvo. Vlada je nakon toga donijela odluku da se mogu izdavati privremeni JMB-i dok novi zakon ne bude usvojen, ali demonstranti su odbili da napuste mjesto protesta sve dok ne bude postignuto konačno rješenje", piše ovaj list.

Podsjetimo, odluka Vijeća ministara BiH o privremenom izdavanju JMB uslijedila je nakon što se u medijima pojavila priča o tromjesečnoj bebi Belmini Ibrišević, koja hitno mora na transplantaciju koštane srži u Njemačku, a ne može dobiti pasoš zbog toga što nema JMB.

Protest roditelja i građana koji ih podržavaju ispred zgrade Parlamenta BiH u Sarajevu nastavlja se i danas, kad zasjeda Parlament BiH, jer roditelji traže trajno rješenje u vidu usvajanja zakona o JMBG.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: