Svjetska javnost
462

Svjetski mediji o posjeti Erdogana: Kontroverzni skup Bakirovog "brata" u Sarajevu

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Brojni svjetski mediji prenijeli su da je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan danas održao predizborni skup u Sarajevu. Aktivnosti Erdogana u BiH propraćene su naslovima "kuća daleko od kuće" i "kontroverzni skup", a neizostavno je bilo i spominjanje "privatnih odnosa" Bakira Izetbegovića i turskog predsjednika.

Njemački Deutsche Welle naveo je kako je Erdogan danas u glavnom gradu BiH održao "svoj jedini predizborni skup izvan Turske" ističući da se obraćanje turskog predsjednika najavljivalo "gigantskim plakatima na turskom i bosanskom jeziku".

Ovaj medij svoje čitatelje informisao je i da su "bošnjački čelnici poželjeli dobrodošlicu Erdoganu koji se predstavlja kao zaštitnik balkanskih muslimana".

"Glavni grad Sarajevo izabran je za događaj nakon što su zemlje poput Njemačke, Austrije i Holandije zabranile turskim političarima da održe takve skupove, potičući napetosti između Ankare i Brisela", piše Deutsche Welle.

DW navodi i da Sarajevo nudi Erdoganu nedvojbeno najbolju publiku koju je mogao naći u inostranstvu jer Bosna i Turska dijele slične običaje, arhitekturu i vjersku baštinu od stoljetne otomanske okupacije regije.

"Mnogi muslimani u Bosni vide Tursku kao svoju zaštitnu zemlju na svjetskoj sceni i Erdogana kao velikog brata koji će se boriti na njihovoj strani. Erdogan je izgradio ovu sliku i iskoristio patnju Bošnjaka tokom ratova devedesetih godina kao retorički argument protiv Zapada", piše DW.

Njemački medij posebno je tematizirao odnose člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića sa turskim predsjednikom. DW ističe da Izetbegović naziva Erdogana "bratom" i da čak prisustvuje porodičnim proslavama turskog predsjednika.

"U siromašnoj i podijeljenoj balkanskoj zemlji, blizina takvom karizmatičnom vođi pomaže Izetbegovićevu da cementira moć", navodi DW.

Sličan tekst objavio je i britanski Daily Mail koji je konstatovao kako niko nije očekivao da BiH zaustavi turske političare u održavanju predizbornog skupa na teritorij BiH zbog bliskih veza "vođe bosanskih muslimana Bakira Izetbegovića i njegove SDA stranke i Erdoganove vladajuće AK partije".

Daily Mail je podsjetio i na prošlosedmičnu izjavu Bakira Izetbegovića koji je rekao da će BiH pokazati Erdoganu da ima prijatelje i da ima "onih koji su ponosni na njega". Prenesena je i Izetbegovićeva izjava kako Erdogana ne vole na Zapadu te da postoje osobe koje ga ne vole ni u BiH jer je "on snažan muslimanski vođa kakvog nismo dugo imali".

Ruski Sputnik posebno se fokusirao na navodna saznanja o mogućem atentatu na predsjednika Republike Turske. Sputnik je pozivajući se na TRT naveo da će obavještajne službe Turske i balkanskih zemalja istražiti navode o "pripremljenom napadu na turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana".

"Informacije o mogućem atentatu pojavile su se na pragu Erdoganova posjeta Bosni i Hercegovini zakazanoj za nedjelju. Podatke su dobile makedonske obavještajne službe od Turaka koji su živjeli u zemlji, a koji su prebačeni u tursku obavještajnu službu", piše Sputnik.

Euro News piše kako Erdoganovo prisustvo u BiH prkosi drugim evropskim zemljama uključujući Holandiju, Njemačku i Austriju, a "koje su spriječili turske političare da održe predizborni skup na njihovom tlu".

Ovaj medij prenio je i izjave stanovnika glavnog grada BiH, a jedan od njih rekao je da Erdogan dolazi u Sarajevo jer je blizak Bakiru Izetbegoviću: "Oni pomažu jedan drugog, ali sumnjam da mi imamo ikakve koristi od toga".

Neizbježno je bilo i podsjećanje da će se u oktobru u BiH održati parlamentarni i predsjednički izbori te da postoje naznake kako se zvanična Ankara miješa u bh. politiku zbog toga što Turska ima jak utjecaj na "muslimansku zajednicu u balkanskoj zemlji".

Kako piše AFP, a prenosi Yahoo,u BiH je osnovana Facebook grupa koja podržava dolazak Erdogana u Sarajevo, a koja je "izrazila dobrodošlicu zaštitniku muslimana". Ovaj medij navodi da je javnost podijeljena te da je napravljena i druga Facebook grupa koja se protivi dolasku turskog predsjednika i generalno miješanju Turske u unutrašnja pitanja BiH.

O posjeti Erdogana glavnom gradu BiH pisao je i britanski Reuters koji je napisao kako su ministri saobraćaja BiH i Turske potpisali pismo namjere za izgradnju brze ceste Sarajevo-Beograd, a koju su do sada "blokirali bosanski Srbi".

"Policija je osigurala ulice i prepunu Olimpijsku dvoranu Zetra gdje su Erdoganove pristaše mahale turskim i bosanskim zastavama", piše Reuters podsjećajući kako su obavještajne agencije informisane da se navodno sprema pokušaj atentata na turskog predsjednika.