{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjetski mediji o posjeti Erdogana: Kontroverzni skup Bakirovog "brata" u Sarajevu

20.5.2018. u 19:09
462
736
Svjetski mediji o posjeti Erdogana: Kontroverzni skup Bakirovog "brata" u Sarajevu
462
Svjetski mediji o posjeti Erdogana: Kontroverzni skup Bakirovog "brata" u Sarajevu
Foto: K. S./Klix.ba
Brojni svjetski mediji prenijeli su da je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan danas održao predizborni skup u Sarajevu. Aktivnosti Erdogana u BiH propraćene su naslovima "kuća daleko od kuće" i "kontroverzni skup", a neizostavno je bilo i spominjanje "privatnih odnosa" Bakira Izetbegovića i turskog predsjednika.
Njemački Deutsche Welle naveo je kako je Erdogan danas u glavnom gradu BiH održao "svoj jedini predizborni skup izvan Turske" ističući da se obraćanje turskog predsjednika najavljivalo "gigantskim plakatima na turskom i bosanskom jeziku".

Ovaj medij svoje čitatelje informisao je i da su "bošnjački čelnici poželjeli dobrodošlicu Erdoganu koji se predstavlja kao zaštitnik balkanskih muslimana".

"Glavni grad Sarajevo izabran je za događaj nakon što su zemlje poput Njemačke, Austrije i Holandije zabranile turskim političarima da održe takve skupove, potičući napetosti između Ankare i Brisela", piše Deutsche Welle.

DW navodi i da Sarajevo nudi Erdoganu nedvojbeno najbolju publiku koju je mogao naći u inostranstvu jer Bosna i Turska dijele slične običaje, arhitekturu i vjersku baštinu od stoljetne otomanske okupacije regije.

"Mnogi muslimani u Bosni vide Tursku kao svoju zaštitnu zemlju na svjetskoj sceni i Erdogana kao velikog brata koji će se boriti na njihovoj strani. Erdogan je izgradio ovu sliku i iskoristio patnju Bošnjaka tokom ratova devedesetih godina kao retorički argument protiv Zapada", piše DW.

Njemački medij posebno je tematizirao odnose člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića sa turskim predsjednikom. DW ističe da Izetbegović naziva Erdogana "bratom" i da čak prisustvuje porodičnim proslavama turskog predsjednika.

"U siromašnoj i podijeljenoj balkanskoj zemlji, blizina takvom karizmatičnom vođi pomaže Izetbegovićevu da cementira moć", navodi DW.

Sličan tekst objavio je i britanski Daily Mail koji je konstatovao kako niko nije očekivao da BiH zaustavi turske političare u održavanju predizbornog skupa na teritorij BiH zbog bliskih veza "vođe bosanskih muslimana Bakira Izetbegovića i njegove SDA stranke i Erdoganove vladajuće AK partije".

Daily Mail je podsjetio i na prošlosedmičnu izjavu Bakira Izetbegovića koji je rekao da će BiH pokazati Erdoganu da ima prijatelje i da ima "onih koji su ponosni na njega". Prenesena je i Izetbegovićeva izjava kako Erdogana ne vole na Zapadu te da postoje osobe koje ga ne vole ni u BiH jer je "on snažan muslimanski vođa kakvog nismo dugo imali".

Ruski Sputnik posebno se fokusirao na navodna saznanja o mogućem atentatu na predsjednika Republike Turske. Sputnik je pozivajući se na TRT naveo da će obavještajne službe Turske i balkanskih zemalja istražiti navode o "pripremljenom napadu na turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana".

"Informacije o mogućem atentatu pojavile su se na pragu Erdoganova posjeta Bosni i Hercegovini zakazanoj za nedjelju. Podatke su dobile makedonske obavještajne službe od Turaka koji su živjeli u zemlji, a koji su prebačeni u tursku obavještajnu službu", piše Sputnik.

Euro News piše kako Erdoganovo prisustvo u BiH prkosi drugim evropskim zemljama uključujući Holandiju, Njemačku i Austriju, a "koje su spriječili turske političare da održe predizborni skup na njihovom tlu".

Ovaj medij prenio je i izjave stanovnika glavnog grada BiH, a jedan od njih rekao je da Erdogan dolazi u Sarajevo jer je blizak Bakiru Izetbegoviću: "Oni pomažu jedan drugog, ali sumnjam da mi imamo ikakve koristi od toga".

Neizbježno je bilo i podsjećanje da će se u oktobru u BiH održati parlamentarni i predsjednički izbori te da postoje naznake kako se zvanična Ankara miješa u bh. politiku zbog toga što Turska ima jak utjecaj na "muslimansku zajednicu u balkanskoj zemlji".

Kako piše AFP, a prenosi Yahoo,u BiH je osnovana Facebook grupa koja podržava dolazak Erdogana u Sarajevo, a koja je "izrazila dobrodošlicu zaštitniku muslimana". Ovaj medij navodi da je javnost podijeljena te da je napravljena i druga Facebook grupa koja se protivi dolasku turskog predsjednika i generalno miješanju Turske u unutrašnja pitanja BiH.

O posjeti Erdogana glavnom gradu BiH pisao je i britanski Reuters koji je napisao kako su ministri saobraćaja BiH i Turske potpisali pismo namjere za izgradnju brze ceste Sarajevo-Beograd, a koju su do sada "blokirali bosanski Srbi".

"Policija je osigurala ulice i prepunu Olimpijsku dvoranu Zetra gdje su Erdoganove pristaše mahale turskim i bosanskim zastavama", piše Reuters podsjećajući kako su obavještajne agencije informisane da se navodno sprema pokušaj atentata na turskog predsjednika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: