BiH
571

Svjetski mediji o izborima u BiH: Pobjeda nacionalista u siromašnoj državi Evrope

Klix.ba
Svjetski mediji su jednaki u svom izvještavanju nakon izbora u Bosni i Hercegovini - nacionalisti vode u podijeljenoj zemlji.

Težnja za poslom i etničke tenzije obojili su Opće izbore u BiH, piše britanski BBC dodajući da tenzije između Bošnjaka, Srba i Hrvata ostaju na visokoj razini.

Pojedini dijelovi zemlje teže nezavisnosti od Sarajeva, glavnog grada jedne od najsiromašnijih zemalja Evrope, piše BBC.

Britanski mediji podsjećaju i na februarske proteste koji su bili odraz velikog nezadovoljstva stanjem u državi

"Ništa ne funkcioniše u ovoj zemlji", rekla je Mirsada Grgo za francuski AFP dodajući da je ovo bila posljednja šansa za buđenje naroda.

Dodaje se da lideri tri etničke grupe nisu uspjeli da se dogovore oko ključnih pitanja bitnih za napredak zemlje i njeno članstvo u Evropskoj uniji. Takvo ponašanje političara uzrokovalo je da BiH bude na začelju prosperiteta u regionu, piše AFP.

Raspoloženje u državi je generalno loše, a jučerašnji izbori najvjerovatnije neće donijeti ništa novo, piše Deutsche Welle.

Glas Amerike piše kako nacionalisti koji vode na osnovu ranog prebrojavanja glasova vide različitu budućnost države. Također, nastavak prebrojavanja će najvjerovatnije donijeti rezultat „šarenog“ sastava državnog parlamenta, što će po pravilu usporiti kreiranje vlasti.