BiH
138

BBC o BiH: Isti političari koče zemlju već 20 godina, narod moli za pomoć, Inzko ništa ne poduzima

Klix.ba
Ukoliko zatražite da se sastanete s predsjednikom BiH, dobit ćete elegantna odgovor: Kojeg od tri? Ovako počinje tekst o komplikovanoj političkoj situaciji u našoj zemlji koji je uradila britanska medijska kuća BBC.

Novinar u čudu piše kako BiH ima tri člana Predsjedništva i da svaki predstavlja većinsku naciju, ali da to nije ništa u poređenju sa 14 premijera. BBC ističe kako je ovaj sistem utvrđen Daytonskim mirovnim sporazumom kojim je okončan rat, a koji je, kako kažu, trebao izbalansirati ambicije i želje etničkih grupa.

"No, taj sporazum drži zemlju u mjestu. Prosječna plaća je 400 eura mjesečno, a sretni su oni rijetki koji rade. BiH ima najvišu stopu nezaposlenosti mladih na svijetu, gdje šest osoba do 10 ne može naći posao. No, sve etničke grupe su jedinstvene u jednom - krive političare. Optuženi su za nepotizam, korupciju i lošu privatizaciju, a primaju plaće četiri puta veće od prosječne", piše BBC.

Ističu kako je potrebno donijeti bitne odluke koje se tiču ekonomije, zdravstvenog sistema pa čak i rodnih listova, jer se naši političari rijetko dogovore oko nečega.

"Svaka od strana bi mogla iskoristiti promjene Daytona da postigne ratne ciljeve i ja sam protiv toga. Srbi bi pokušali dobiti neovisnu Republiku Srpsku, Bošnjaci žele jedinstvenu vladu, jednog predsjednika i parlament, a Hrvati bi željeli treći entitet. Tada bismo bili izgubljeni", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić za BBC koji ga je okarakterizirao novajlijom i modernjakom u odnosu na prethodne predstavnike Srba.

U razgovoru s ovom medijskom kućom Ivanić je kazao kako je njegova želja da skloni u stranu ideološke probleme i radi na reformama koje će poboljšati život građana BiH. No, problem je, ističe BBC, što se bh. političari rijetko dogovore oko bilo čega.

"Masovni protesti u februaru pokazali su njihovo nezadovoljstvo, a upućeni su i pozivi međunarodnim igračima da intervenišu. Tu mogućnost ima visoki predstavnik.

"Kada je Paddy Ashdown bio na dužnosti smijenio je na desetine dužnosnika i postao je poznat kao ban od Bosne. Sadašnji Valentin Inzko odlučio je da se ne miješa do sada, ali kazao je da bi se to moglo promijeniti", piše BBC.

Podsjetili su kako su demonstranti svakodnevno protestovali ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu držeći baner kojim pozivaju EU da napravi korak i pomogne.

"Nakon oktobarskih izbora, Brisel je usvojio englesko-njemački plan da koriste mamac EU pomoći kako bi ohrabrili bosanske političare da naprave ekonomske i socijalne reforme. Ranije je EU insistirala na promjeni ustava kako bi etničke grupe koje nisu Bošnjaci, Hrvati i Srbi mogli obavljati javne funkcije i učestvovati u vlasti. No, sada je EU fokusirana na životne probleme građana koji su gorući", piše BBC.

BiH bi bila na korak do EU ukoliko bi ispunila uvjete i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali, ističe novinar BBC-a, to koče isti političari koji su na vlasti već 20 godina.

"Moramo biti u EU. Nije idealno, ali moramo biti dio nečega većeg kako se ova interna igra ne bi nastavila. Ako bi Srbi bili ujedinjeni s drugim Srbima u EU, onda bi razlog za rat nestao", kazao je Ivanić za BBC.

BBC