{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjetski mediji: Nakon presude o Srebrenici više niko neće htjeti slati svoje vojnike u mirovne misije

A
6.9.2013. u 14:27
0
57
Svjetski mediji: Nakon presude o Srebrenici više niko neće htjeti slati svoje vojnike u mirovne misije
0
Svjetski mediji: Nakon presude o Srebrenici više niko neće htjeti slati svoje vojnike u mirovne misije
Vijest o današnjoj presudi Vrhovnog suda Holandije koji je odlučio da je država Holandija kriva za smrt tri Bošnjaka nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine brzinom svjetlosti se proširila svijetom.
Kako izvještava novinar Agencije Anadolija, najugledniji mediji prenijeli da će “navedena odluka u značajnoj mjeri utjecati na naredne misije Ujedinjenih naroda (UN) u svijetu jer više niko neće željeti da pošalje svoje vojnike u strane misije”.

Britanski BBC javlja da je Vrhovni sud Holandije presudio kako su “holandske mirovne trupe istjerale trojicu Bošnjaka iz vojne baze UN-a” nakon čega su ih pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) ubili.

Irski list “The Irish Times” piše da bi odluka Vrhovnog suda Holandije mogla imati velikog utjecaja na buduće mirovne misije UN-a u svijetu.

“Ovom odlukom je ranija sudska odluka potvrđena. Ali presuda bi mogla imati utjecaja na buduće misije UN-a jer bi države mogle da oklijevaju da učestvuju u stranim vojnim operacijama ukoliko bi njihove trupe mogle odgovarati kada nešto krene u pogrešnom smjeru”, navodi The Irish Times.

Američki “Fox News” prenosi da je presudom Vrhovnog suda Holandije potvrđeno kako je “Holandija poslala bosanske muslimane u smrt”.

“Holandija je odgovorna za smrt trojice bosanskih muslimana jer su ih izbacili iz baze UN-a u Srerbenici 1995. godine”, javlja američka televizija.

Danski list “Politiken” piše o presudi Vrhovnog suda Holandije, navodeći da je dokazano da je Holandija kriva za smrt trojice Bošnjaka u Srebrenici.

Njemački “Der Spiegel” ističe da je holandski sud jasno pokazao da je Holandija odgovorna za ubistva trojice Bošnjaka u Srebrenici.

“Holandija snosi krivicu za smrt nekoliko muslimana za vrijeme rata u Bosni. Ova odluka je potvrđena od strane Vrhovnog suda u Hagu. Porodice žrtava masakra u Srebrenici sada mogu tražiti naknadu isplate od holandske države”, navodi Der Spiegel.

Turski medijski kanal “Haberciniz” piše da je Vrhovni sud Holandije današnjom presudom jasno dokazao da je “država Holandija kriva za smrt tri Bošnjaka nakon pada Srebrenice u jula 1995. godine”.

Američki list “The Washington Post” prenosi da je holandski Apelacioni sud zaključio u julu 2011. godine da je država Holandija odgovorna za smrt trojice Bošnjaka koje holandski vojnici iz sastava UNPROFOR-a 13. jula 1995. godine, dva dana poslije pada Srebrenice pod kontrolu Vojske Republike Srpske (VRS), predali snagama bosanskih Srba, te naredio holandskoj vladi da plati odštetu njihovim porodicama.

“U presudi holanskog suda je navedeno da holandske trupe u Srebrenici nisu smjele predati u ruke srpskoj vojsci”, piše američki list.

Tužbu protiv Holandije podnijeli su Hasan Nuhanović, i porodica Rize Mustafića. U julu 1995. godine, holandski vojnici su predali Mustafića, te brata i oca Hasana Nuhanovića srpskim snagama koji su ih kasnije ubili. Podnositelji prijave smatrali su da su Holanđani trebali znati da će njihove porodice biti ubijene.

Holandski pripadnici mirovnih snaga UN bili su zaduženi za takozvanu "sigurnosnu zonu" u Srebrenici, koju su u julu 1995. godine zauzele snage Vojske RS pod komandom Ratka Mladića nakon čega su izvršile genocid nad bošnjačkim stanovništvom za što se trenutno sudi Mladiću i političkom lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: