BiH
0

Vasvija Vidović: Presuda u slučaju "Nuhanović" ima veliki međunarodni značaj

Klix.ba
Vasvija Vidović
Vasvija Vidović
Vasvija Vidović, najangažiranija bosanskohercegovačka odvjetnica na haškim predmetima i bivši oficir Republike Bosne i Hercegovine za vezu sa Haškim tribunalom izjavila je za Agenciju Anadolija da je presuda Vrhovnog suda Holandije prema kojoj je država Holandija odgovorna za smrt Srebreničana nakon pada Zaštićene zone Ujedinjenih naroda (UN) u julu 1995. godine veoma značajna.

"Ovo je značajna presuda za ljude iz Srebrenice. Svakako, od vitalnog je značaja zbog toga što je pravosudni sistem Holandije takav da presedenti mnogo znače, a radi se o presedentu. Vrhovni sud Holandije je zauzeo stav koji će biti primjenjiv u svim drugim sličnim slučajevima. Svakako, cijenit će se situacija od slučaja do slučaja, ali u takvim slučajevima kao što je slučaj 'Nuhanović sigurno će ta presuda imati značajan utjecaj. To je sudska praksa", rekla je Vidović.

U svakom slučaju, dodala je on, presuda osvjetljava ulogu međunarodne zajednice, narodno holandskih snaga u BiH.

"Njihov propust da zaštite enklavu Srebrenicu u to vrijeme imat će veliku posljedicu na dalji rad, dalju upotrebu međunarodnih snaga u tako specifične svrhe. Taj srebrenički slučaj je pokazao da mandat međunarodnih snaga nije efikasan i vjerujem da će ubuduće UN izbjegavati da to nalaze kao rješenje određenih probleme na terenu i da pribjegavaju intervenciji. Imate situaciju da vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) to već koriste kao adut. Ističu da je slučaj Srebrenice pokazao da UN i njihove snage na terenu nisu bile u stanju zaštititi stanovništvo, što je izazvalo tragediju. Zbog toga predlažu intervenciju u Siriji. Presuda ima jedan dalekosežan značaj za međunarodnu zajednicu i mirovne snage", rekla je Vidović.

Holandija je odgovorna za smrt trojice Bošnjaka u Potočarima 1995 godine, saopćio je danas Vrhovni sud Holandije u Den Hagu.

Tužbu protiv Holandije prije deset godina su podnijeli Hasan Nuhanović i porodica Rize Mustafića. U julu 1995. godine, holandski vojnici su predali Mustafića, te brata i oca Hasana Nuhanovića srpskim snagama koji su ih kasnije ubili. Podnositelji prijave smatrali su da su Holanđani trebali znati da će njihove porodice biti ubijene.

Odluka Vrhovnoga suda je konačna pa Državno pravobranilaštvo više nema pravo na žalbu.