BiH
0

Svjetski mediji izvijestili o bjekstvu Slobodanke Tošić, bivše misice i Playboyeve zečice

Piše: M. S.
Bijeg Slobodanke Tošić iz kućnog pritvora privukao je pažnju svjetskih medija, tako da su njen slučaj imali priliku pratiti u njemačkoj, francuskoj, britanskoj, norveškoj i malezijskoj štampi i elektronskim medijima, između ostalih.

Životni put bivše misice očito je zanimljiv svjetskoj javnosti, a povećana pažnja mogla bi Tošić umanjiti šanse da se uspješno sakrije u nekoj od evropskih zemalja.

Tošić je osuđena na dvije i po godine zatvora zbog učešća u organiziranoj kriminalnoj grupi, u predmetu "Lutka". Tereti se da je učestvovala u pokušaju ubistva Đorđa Ždrala 2006. godine. Ovo je bilo posebno zanimljivo medijima zbog načina na koji je pokušaj ubistva izveden.

Francuski AFP je donio priču o umješanosti bivše misice u kriminalne aktivnosti, a onda su je prenijeli drugi mediji, dajući detalje kako je Tošić organizovala susret sa Ždralom, samo kako bi ga namamila u stupicu njegovog rivala Darka Eleza.

Ovom prilikom Ždrale, koji trenutno i sam služi zatvorsku kaznu zbog drugog, nepovezanog ubistva, je ranjen, a kao svjedoka protiv Tošić su ga doveli iz zatvora.

Vlado Ademović, advokat Slobodanke Tošić, rekao je za AFP da je planirala da uloži žalbu Ustavnom sudu iz proceduralnih razloga.

Britanski Telegraph podsjeća da se Tošić pojavila na naslovnici srbijanskog izdanja Playboya 2008. godine, gdje je proglašena "djevojkom mjeseca" te da je učestvovala i u reality showu "Survivor".

Navode i da je tridesetogodišnja Tošić dokazano pripadala kriminalnoj grupi Darka Eleza.

"Grupa, koju su tužioci opisali kao jednu od najvećih grupa organizovanog kriminala u Bosni, je razbijena u velikoj policijskoj akciji u septembru 2012. godine", piše Telegraph.

Na izricanju presude u martu ove godine Slobodanka Tošić se nije pojavila, a tokom sudskog procesa negirala je bilo kakvu umješanost u djela koja joj se pripisuju.