BiH
60

Slobodanka Tošić pobjegla iz kućnog pritvora, raspisana Interpolova potjernica

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na osnovu zahtjeva Suda BiH raspisana je Interpolova potjernica za Slobodankom Tošić, koja je osuđena na 2,5 godine zatvora zbog učešća u organiziranoj kriminalnoj grupi, u predmetu "Lutka", koja se tereti za nekoliko teških ubistava, pokušaje ubistava, te oružane pljačke i pranje novca.

Tošić se do potvrđivanja presude nalazila u kućnom pritvoru u Han Pijesku, ali je od nedavno u bjekstvu, zbog čega je izdata i Interpolova potjernica.

Sud BiH je izdao nalog za potjernicu zbog izdržavanja kazne na koju je osuđena zbog učešća u kriminalnoj organizaciji te saučesništva u pokušaju ubistva.

Tošić se dovodi u vezu sa Darkom Elezom, koji služi devetogodišnju zatvorsku kaznu u Beogradu zbog ubistva i pljačke.

Podsjećamo, Tošić je 2015. godine uhapšena u Hrvatskoj, te je predata pravosudnim organima BiH. U augustu prošle godine puštena je na slobodu uz određene mjere zabrane.

Tošić se, prema navodima optužnice, tereti da je tokom 2006. godine namamila Đorđa Ždralu zvanog Đoka (izdržava 20-godišnju zatvorsku kaznu zbog ubistva Ljubiše Savića Mauzera) u sačekušu u naselju Vranješ, kada je pokušana njegova likvidacija. Ždrale je tokom svog svjedočenja u predmetu "Lutka" kazao da je Slobodanku upoznao u zatvoru, gdje je dolazila u posjetu djedu, a da ju je, također, jednom vidio u društvu Darka Eleza u kafiću Ginis.

On je ispričao da je, kada god se nalazio sa Slobodankom, ona insistirala na tome da na vozilu budu zatamnjena stakla. Dan kada je pokušana Ždralina likvidacija, Slobodanka mu je poslala SMS da dođe po nju u Rogaticu. Kada je krenuo prema Lukavici, Slobodanka je Ždrali kazala da ima ispit te da od prijateljica mora uzeti skriptu pa je tamo povezao. Dovezli su se u naselje Vranješ, gdje su na njega pucala dvojica muškaraca.

Akcija "Lutka" obuhvata 32 osumnjičene osobe, koje su osim ubistava i pokušaja ubistava osumnjičene i za nekoliko pljački koje premašuju 14 miliona KM.

Na izricanju presude u martu ove godine Slobodanka Tošić se nije pojavila, a tokom sudskog procesa negirala je bilo kakvu umješanost u djela koja joj se pripisuju.