{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjetski mediji: Bosanski muslimani su bliži Zapadu nego Istoku

A
2.7.2013. u 18:22
268
Svjetski mediji: Bosanski muslimani su bliži Zapadu nego Istoku
268
Svjetski mediji: Bosanski muslimani su bliži Zapadu nego Istoku
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ugledni magazin The National donosi priču o islamu u Bosni i Hercegovini i zaključuje kako su BiH i bosanski muslimani kulturološki bliži Zapadu nego Istoku.
"I pored snažne povezanosti Bosne i Turske ali i šireg islamskog svijeta, ova balkanska zemlja stoji čvrsto u Evropi i ima ambicije da uđe u Evropsku uniju (EU) koje su dodatno porasle nakon ulaska Hrvatske u EU”, piše ovaj magazin.

U tekstu koji donosi Ferry Biedermann navodi se da je utjecaj muslimanskih zemalja u BiH prisutan na svakom koraku.

"Taj utjecaj je pristuan svugdje u Bosni. Saudijska Arabija je izgradila džamiju i islamski centar u Sarajevu koji su najveći na Balkanu i pomaže finansiranje nove univerzitetske biblioteke. Zemlje kao Katar, Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) šalju pomoć i investicije", navodi se u tekstu.

Međutim, većina muslimana u Bosni misli da su drugačiji od ostalih muslimana iz arapskog svijeta.

"Mi smo muslimani i osjećamo da smo drugačiji muslimani, nismo kao u Turskoj i Egiptu, naprimjer. Mi smo Evropljani", kazala je direktorica agencije Populari Alida Vračić.

U tekstu se napominje kako bosanski muslimani osjećaju vrlo blisku povezanost i snažne odnose s Turskom. Direktor Turskog kulturnog centra u Sarajevu Akay Ceylani izjavio je da postoje bogati historijski i kulturni odnosi između Bosne i Turske.

"Mnogi ljudi koji uče turski jezik željeli bi imati bliske veze sa Turskom, neki idu raditi u Tursku, a mnogi rade u turskim firmama u Bosni", kazao je Ceylani.

Međutim, magazin naglašava kako su veze Bosne i bosanskih muslimana sa ostatkom muslimanskog svijeta vrlo nejasne i dvosmislene.

"Mnogi muslimani u Bosni žele snažnije odnose s arapskim svijetom, dok neki ne znaju mnogo o arapskom svijetu, a opet neki tvrde da je Bosna kulturno drugačija od arapskog svijeta", piše The National.

"Mi pripadamo Evropi i slijedimo drugačiji islam od ostalih muslimana", tvrdi jedan od Bošnjaka u Sarajevu koji dodaje da izrazito cijeni pomoć i investicije arapskog svijeta, napominjući kako Bosna dijeli vrlo malo toga s arapskim svijetom.

Jedan drugi Bošnjak tvrdi da je Turska mnogo bliža bosanskim muslimanima od ostalih muslimanskih zajednica, istakavši kako ipak Bošnjaci pripadaju Evropi.

Na kraju, autor teksta zaključuje da su skoro sve džamije u Bosni obnovljene nakon rata koji je završen 1995. godine.

"Mnogi minareti u Sarajevu, koji u bili srušeni u ratu, nakon 20 godina ponovo su obnovljeni, a novi su izgrađeni uglavnom u modernom turskom stilu sa konusnim sivim krovovima", piše The National.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: