Nogomet
36

Financial News: Nogometna reprezentacija može ujediniti narode u BiH

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Financial News, vodeći internet i sedmični medij kada je riječ o poslovnom vijestima, osvrnuo se na trenutno stanje društva u BiH i uspjeh nogometne reprezentacije naše zemlje, čiji uspjesi, smatra autor David Thomas, mogu potaknuti nacionalno jedinstvo.

Thomas je, navodi u uvodu, impresioniran Sarajevom, gradom koji je prije skoro dvije decenije doživio najdužu ratnu opsadu u modernoj historiji. Umjesto ruševina, on je na ulicama glavnog grada BiH upoznao mnogobrojne turiste, boravio u mnogim restoranima, barovima i ostao impresioniran građevinama iz Osmanskog i Austrougarskog perioda.

"Takav optimizam među građanima bilo je teško zamisliti 1992. godine, kada su bosanski Srbi opkolili grad u kojem je poginulo više od 10.000 građana. Ostaci tog vremena mogu se i danas vidjeti u pojedinim dijelovima zemlje. Međutim, u teško zarađenom miru, BiH se bori i sa recesijom", navodi novinar uglednog Financial Newsa.

On nadalje navodi da je prema izvještaju Svjetske banke u BiH protekle godine zabilježen pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 0,7 posto i kako se očekuje rast ekonomije za 0,5 posto ove godine.

Bosna i Hercegovina ima 27,6 posto nezaposlenih te se nalazi na trećem mjestu zemalja Zapadnog Balkana kada je nezaposlenost u pitanju. Samo Makedonija i Kosovo imaju veći broj nezaposlenih.

"Postoji veliki potencijal za napredak u narednih 18 mjeseci, ali su iz Svjetske banke poslovni ambijent u BiH opisali kao 'najmanje prijateljski'. Baš kao i ekonomija, i nacionalno jedinstvo je veoma krhko. Vozeći se kroz istočnu BiH, može se primijetiti da građani nisu ujedinjeni u istom cilju. Posjetioce iz Crne Gore na granici dočekuje zastava Republike Srpske, samoupravni entitet unutar BiH koji je definisan ratnim osvajanjim Srba, a kasnije dobio i legitimitet", piše Thomas.

Nadalje, autor piše da ova teritorija sa zastavama sa crvenom, plavom i bijelom bojom govori o kulturnoj i političkoj različitosti u odnosu na većinom bošnjački i hrvatski entitet koji se zove Federacija BiH".

"Pojedini Hrvati se boje za svoju autonomiju unutar Federacije. Znaci hrvatskog nacionalizma vidljivi su u zastavama i banerima kada idete prema južnoj granici sa Hrvatskom. Teško je pronaći politički dogovor. U toj atmosferi kontinuiranih podjela i viđenja ratnih godina, Momčilo Krajišnik, srpski osuđeni ratni zločinac, se u svoj rodni grad Pale vratio kao heroj, nakon što je 20 godina odležao u zatvoru", piše Financial News.

U svim tim podjelama i različitostima, vjeruje autor, u Sarajevu postoji strah od toga da će se Republika Srpska odvojiti. Zemlja ima nekoliko gradova koji u ljudima izazivaju velike emocije. Među njima je Srebrenica, grad u kojem je ubijeno hiljade muslimanske djece i muškaraca 1995. godine.

Bošnjaci u Srebrenici ne žele govoriti o mogućnosti osamostaljenja RS-a. Kažu, to bi bila nagrada za etničko čišćenje.

"Nacionalnog ujedinitelja mogli bismo tražiti u sportu. Zemlja se nalazi na korak od kvalifikacije za Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu 2014. godine, nakon što su doživljavali agoniju u proteklim godinama, kada je riječ o nogometnoj reprezentaciji. Imaju isto bodova kao Grčka, ali bolji međusobni omjer i gol razliku. Svi se nadaju da će uspješno privesti kraju kampanju za odlazak na Mundijal, što bi donijelo pozitivnu atmosferu u zemlji", navodi na kraju autor članka u Financial Newsu David Thomas.