Sjećanje na 31. maj
0

Svjetski jevrejski kongres podsjetio na žrtve etničkog čišćenja u Prijedoru

I. S.
Zarobljenici u logoru Trnopolje (Foto: Twitter)
Zarobljenici u logoru Trnopolje (Foto: Twitter)
Svjetski jevrejski kongres (WJC) podsjetio je na žrtve etničkog čišćenja u Prijedoru. Na današnji dan prije 29 godina započeti su zločini prilikom kojih je stradao veliki broj nesrpskih civila.

Nakon što su snage bosanskih Srba osvojile Prijedor u aprilu 1992. godine, hiljade nesrpskih civila zatvoreni su u logore u Omarskoj, Keratermu i Trnopolju. Logori su napravljeni kao unaprijed planirana diskriminacija usmjerena protiv nesrpske populacije. Bio je to plan da se protjeraju iz prijedorske općine, podsjetili su iz WJC-a.

Više od 3.300 zatvorenika bili su zloglasnom logoru Omarska od maja do augusta 1992. godine. U njemu su se nalazili i muškarci i žene. Bili su pod naoružanom stražom i brutalnim uslovima. Ubijani su, silovani, bijeni i izgladnjivani. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju optužio je 27 bosanskih Srba zbog zločina koje su počinili u Omarskoj i njenoj blizini. Do maja 2020. godine, 13 njih je osuđeno, napisali su.

Ubistva muslimana i Hrvata događala su se u brojnim selima u pomenutoj općini. Oko Prijedora pronađen je veliki broj masovnih grobnica. Posmrtni ostaci 360 bosanskih muslimana pronađeni su 2013. godine u Tomašnici koja se smatra najvećom grobnicom iz proteklog rata.

Kako su naveli, u Prijedoru je ubijeno 3.173 nevinih osoba, a među njima je bilo 256 žena i 102 djece. Prijedor ima jednu od najvećih stopa ubistava počinjenih tokom rata, nakon masakra u Srebrenici. Aktivisti se od 2012. godine prisjećaju žrtava na 31. maj. Vlasti Republike Srpske još uvijek ne dozvoljavaju porodicama žrtava etničkog čišćenja da naprave spomenik u sjećanje na njih.