|

Svjetski dan učitelja: Oni našu djecu odgajaju za život i budućnost

Svjetski dan učitelja: Oni našu djecu odgajaju za život i budućnost
310
F
FENA
4.10.2019. u 22:35
14
komentara
310

dijeljenja
1/17 Foto: T.S./Klix.ba
2/17 Foto: T.S./Klix.ba
3/17 Foto: T.S./Klix.ba
4/17 Foto: T.S./Klix.ba
5/17 Foto: T.S./Klix.ba
6/17 Foto: T.S./Klix.ba
7/17 Foto: T.S./Klix.ba
8/17 Foto: T.S./Klix.ba
9/17 Foto: T.S./Klix.ba
10/17 Foto: T.S./Klix.ba
11/17 Foto: T.S./Klix.ba
12/17 Foto: T.S./Klix.ba
13/17 Foto: T.S./Klix.ba
14/17 Foto: T.S./Klix.ba
15/17 Foto: T.S./Klix.ba
16/17 Foto: T.S./Klix.ba
17/17 Foto: T.S./Klix.ba
Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo večeras je povodom obilježavanja 5. oktobra, Svjetskog dana učitelja organizovalo u Domu mladih manifestaciju posvećenu učenicima, nastavnicima i odgajateljima.
Manifestacija je okupila učenike, učitelje, nastavnike i sve one koji su dio obrazovnog sistema kako bi prigodnim programom i nagradama obilježili svoj dan.

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić istakla je da je obilježavanje Dana učitelja prilika da se istakne važnost rada svih učitelja i nastavnika te njihov uticaj na razvoj društva u cjelini, kao i da se naglasi važnost te profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nosioci.

Bogunić je u izjavi za Fenu navela da treba ukazati na značaj učitelja, "izvući ih iz poluanonimnosti" kako bi se ukazalo da bez njih nije moguća promjena u društvu jer oni podučavaju mlade za budućnost. Oni su ti, smatra Bogunić, koji moraju prepoznati šta mlade čeka u budućnosti. Ne za dvije godine, nego za 10, 15 godina.

"Učitelji se moraju stalno profesionalno usavršavati, biti etični. I prije svega moraju biti ljudi koji vole svoj posao, te odgajati za istinu, dobrotu", smatra ministrica Bogunić.

Ona smatra da u aktuelnom društvenom kontekstu učitelji nemaju poštovanje koje zaslužuju.

"Nemaju zato što su kod nas vrijednosti malo izokrenute. Nekad je učitelj bio i u gradu i manjim mjestima među prvima u sredini. Sada više nisu tako poštovani", kaže Bogunić, dodavši da su sada poštovanija zanimanja koja donose profit, brzu zaradu, lak i brz život.

"A učitelji životu daju određene vrijednosti i ne mogu biti uzor kako se obogatiti, a bez njih se ne može", rekla je ministrica.

Na svečanosti su uručene nagrade najboljim učenicima i najboljim učiteljima, nastavnicima, odgajateljima, direktorima i stručnim saradnicima, dok su u prigodnom programu učestovali oni koje učitelji uče. Mogla se čuti recitacija, slušati muzika, gledati balet.

Svjetski dan učitelja/nastavnika obilježava se svake godine 5. oktobra, a taj dan je prilika da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva, te da se kao takav i cijeni.

Svjetski dan učitelja/nastavnika proglasio je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Dan učitelja obilježava se u više od 100 zemalja svijeta, a među njima je i Bosna i Hercegovina.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...