{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu

S
28.4.2009. u 06:07
0
0
Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu
0
Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu
Foto: Ilustracija
Međunarodna organizacija rada (ILO) proglasila je 28. april Svjetskim danom sigurnosti i zdravlja na radu. Od 1996. godine se ovaj dan u 120 zemalja svijeta obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na poginule radnike pod motom "Sjetimo se mrtvih, borimo se za žive“. Poseban naglasak se stavlja na prevenciju bolesti i ozljeda na radu, temeljen na tripartitnoj osnovi i socijalnom dijalogu.
Međunarodna organizacija rada i Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuju kako svake godine na radu smrtno strada oko dva miliona radnika, uz 260 miliona povreda na radu, te vrlo velikog broja slučajeva profesionalne bolesti. Njen je cilj smanjiti broj smrti uzrokovanih radom, a obilježavanjem ovog dana nastoji se utjecati na podizanje razine svijesti o potrebi provedbe zaštite na radu. Ovaj dan se širom svijeta obilježava različitim događajima i akcijama.

Ovogodišnji Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu promovira se sloganom: "Zdravlje i život na radu: Osnovno ljudsko pravo". U Federaciji Bosne i Hercegovine u parlamentarnoj proceduri je Nacrt zakona o sigurnosti i zdravlju na radu, kojim se materija , regulirana do sada Zakonom o zaštiti na radu iz 1990. godine, usklađuje sa preporukama Međunarodne organizacije rada i Okvirne Direktive EEZ u pogledu korištenja pojma sigurnosti i zdravlja na radu.

U Nacrt zakona ugrađene su i odredbe Direktive Vijeća Evropske zajednice o uvođenju mjera za poticanje poboljšanja sigurnosti i zdravlja radnika na radu, koje se odnose na prevenciju profesionalnih rizika, sigurnosti i zdravlja na radu, kao i eliminaciju rizika koji mogu izazvati nesretne slučajeve, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: