BiH
0

Svjetski dan nastavnika treba obilježavati na državnom nivou

Piše: A. U.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U zgradi Parlamenta FBiH upriličena je svečana akademija povodom Svjetskog dana nastavnika, u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH i Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH.

Uz obilježavanje Svjetskog dana nastavnika uručena su i priznanja i novčane nagrade za izuzetan doprinos u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja nominiranim prosvjetnim radnicima iz cijele FBiH. Priznanje je primilo 37 prosvjetnih radnika, a uz prigodan umjetnički program, prisutnima su se obratili Damir Mašić, federalni ministar nauke i obrazovanja; Selvedin Šatorović, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH; Đevad Hadžić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH te Denisa Sarajlić-Maglić, zamjenica ministra civilnih poslova.

Moto ovogodišnjeg Svjetskog dana nastavnika je "Nastavnici – lideri kvalitetnog obrazovanja".

"Mi smo danas ovdje da treći put zajednički, nakon 20 godina pauze, obilježimo ovaj dan. Prije tri godine smo krenuli simbolično, samo obilježavanjem. Protekle godine smo počeli dodjeljivanje novčanih nagrada svim najboljim prosvjetnim radnicima na prostoru FBiH. Ovo je svakako i prilika da, ne samo da obilježimo ovaj dan, nego i ukažemo na sve one probleme koji su, nažalost, još uvijek aktuelni. Pogotovo kad je u pitanju FBiH. Poznata je činjenica da je Washingtonskim mirovnim sporazumom, a kasnije i Daytonskim, nadležnost nad obrazovnim sistemom FBiH svedena na kantonalni nivo. To proizvodi puno problema. Imamo različit tretman i uslove rada od kantona do kantona. Puno je problema u zadovoljavanju osnovnih prosvjetno-pedagoških standarda. Na tome smo radili zajedno sa sindikatom protekle godine i završili smo standarde i normative za osnovnu devetogodišnju školu. Trenutno radimo na srednjim školama. Svima je jasno da obrazovni sistem u FBiH, ovakav kakav je zamišljen, definitivno ne može opstati. Trudit ćemo se da tretman prosvjete i nauke bude izdignut na viši nivo", rekao je ministar Mašić i dodao kako je SR BiH nekada izdvajala dva posto društvenog bruto proizvoda za obrazovanje i nauku, a danas se izdvaja od 0,1 do 0,3 posto, po različitim standardima.

Đevad Hadžić čestitao je svim prosvjetnim radnicima njihov dan te uputio zahtjev Ministarstvu civilnih poslova da podrži ovaj projekt, jer će insistirati da oba entiteta i Brčko distrikt imaju ovakvu manifestaciju te da se najuspješniji nastavnici nagrađuju na državnom nivou.

"Obilježavanje Svjetskog dana nastavnika ove godine ćemo iskoristiti da pokažemo javnosti da je moguće na jednom mjestu imati sve prosvjetne radnike iz svih dijelova FBiH i da je moguće da se kvalitet obrazovanja podigne na viši nivo time što će se nadležnosti sa nivoa kantona koji nisu u ovom trenutku sposobni adekvatno servisirati ovu oblast, prenijeti na federalni nivo. Na tome će sindikat insistirati u narednom periodu", izjavio je Selvedin Šatorović.

Šatorović je dodao i kako će se najavljeni nastavnički štrajk upozorenja održati 7. oktobra u periodu od 12:30 do 13:00 sati u svim osnovnim školama FBiH, kako bi se moglo vratiti dostojanstvo radnicima Osnovne muzičke škole na Ilidži, koji trpe "neviđenu torturu od rukovodećih organa škole". Na ovaj način će 17 hiljada prosvjetnih radnika u osnovnim školama izraziti solidarnost s njima.

Denisa Sarajlić-Maglić navela je da razumije nastavničku perspektivu te da vjeruje u socijalni dijalog, da zajedno mogu osnažiti saradnju između vladinog i nevladinog sektora te da ovakva vrsta skupova može unaprijediti međusobno povjerenje.

"Ovo je važno priznanje za sve nas prosvjetne radnike. Istovremeno se osjećam podržanom, sretnom i ponosnom što sam dobitnica ovog priznanja koje mi daje novu snagu i energiju u radu. Od nas se očekuje da u budućem periodu radimo, ne samo na kvalitetnijem obrazovanju, nego i da djecu učimo kako otvarati nova radna mjesta", rekla nam je Senada Sadiković, profesorica u sarajevskoj Trećoj gimnaziji i dobitnica nagrade.

Drugi dobitnik nagrade, Filip Čelar iz Livna, navodi kako mu nagrada znači mnogo za njegov dugogodišnji rad te da će mu dati podstrek za budući rad.

Aida Jerlagić, profesorica razredne nastave u sarajevskoj O. Š. Velešićki heroji, smatra da su dobitnici nagrade samo ambasadori armije nastavnika koji svakodnevno marljivo podučavaju mlade generacije i bore se da očuvaju učiteljski poziv.

Podsjetimo, Svjetski dan nastavnika obilježava se 5. oktobra, a UNESCO ga je 1994. godine proglasio u spomen na isti dan 1966. godine, kada je potpisana Preporuka o statusu nastavnika. Ovaj dan obilježava se u više od stotinu zemalja.