BiH
236

Svjetski dan Down sindroma obilježava se u gradovima BiH

FENA
Na današnji dan, 21. marta, obilježava se Svjetski dan Down sindroma, genetskog poremećaja uzrokovanog prisutnošću viška jednog hromosoma.

Down Syndrome International (DSI) je službeno odredio 21. mart kao Međunarodni dan sindroma Down, a datum je bio izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. hromosoma i podjednako se koristi sa sinonimom Down sindrom.

U povodu Svjetskog dana Down sindroma, Udruženje Down sindrom Mostar danas od 12 do 20 sati u Tržnom centru Mepas Mall organizira prigodno druženje i predstavlja prodajni štand radova svojih članova.

Ovaj jednodnevni program ujedno je i treća godišnjica postojanja tog udruženja u Mostaru, koja je osnovano u februaru 2011. godine, s ciljem inkluzije osoba s Down sindromom u sve sfere društva.

I Udruženje "Život sa Down sindromom" iz Sarajeva, po osmi put, obilježava Svjetski dan osoba s Down sindromom programom bogatog sadržaja.

Downov sindrom je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog hromosoma viška, a nastaje u trenutku začeća. Uzrok Downovog sindroma otkrio je 1959. godine francuski genetičar, prof. Jerome Lejeune.

Na 21. paru hromosoma otkrio je još jedan hromosom viška, umjesto 2, tu su se nalazila 3 hromosoma, a u cijeloj stanici umjesto 46, ukupno 47 hromosoma.

Takav poremećaj nalazi se u svakog čovjeka s Downovim sindromom. Nije ga moguće izmijeniti, niti liječiti.

Ime "Down" potječe od imena engleskog liječnika Johna Langdona Downa koji je 1866. prvi opisao sindrom, gotovo 100 godina prije nego što je pronađen uzrok poremećaju. Ljudi s Downovim sindromom imaju određeni stepen poremećaja u razvoju (mentalni hendikep).

Stepen poremećaja varira od osobe do osobe i nemoguće je odmah poslije porođaja ustanoviti koji će stepen poremećaja dijete imati.

U gradu Mostaru se od 650 djece rodi 1 s Down sindromom, u Hercegovini prosječno četvero djece godišnje.