Ulična akcija
103

Svjetski dan bubrega u Sarajevu: Transplantacija je jedini spas bubrežnih bolesnika

FENA
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika u Federaciji BiH zajedno s donorskim mrežama Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine obilježilo je danas Svjetski dan bubrega, u okviru kojeg su poručili da se u BiH više bave posljedicom nego sprečavanjem bubrežnih oboljenja.

Svjetski dan bubrega se inače obilježava svakog četvrtka u trećem mjesecu, ali su organizatori današnjeg događaja odabrali nedjelju da bi se akciji mogao odazvati veći broj osoba.

"Cilj nam je da se posvetimo prevenciji jer svaka deseta osoba u svijetu ima neku vrstu bubrežne bolesti, a da toga nije ni svjesna", kazao je novinarima predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Tomislav Žuljević.

Rekao je da posjetioce na ovaj način informiraju o simptomima bubrežne bolesti i kako je na vrijeme liječiti.

"Nažalost, mi se bavimo samo posljedicama, a i time što se bavimo nismo na nekom nivou jer je mali broj transplantacija, a ni dijaliza nam nije kvalitetna, kao ni lijekovi", naglasio je Žuljević.

Poručio je da se mora povećati broj transplantacija jer je to jedini spas.

Svjetski dan bubrega je inicijativa Međunarodnog društva nefrologije (ISN) i Međunarodne federacije bubrežnih fondacija (IFKF). Ove godine Svjetski dan bubrega i Dan žena podudaraju se istog dana, te se obilježavaju pod sloganom: Bolest bubrega i žensko zdravlje - uključi, procijeni, osnaži.

Obilježavanje Svjetskog dana bubrega je započelo 2006. godine.

Bubrezi imaju višestruku ulogu u organizmu: stvaraju urin, pročišćavaju krv i tako odstranjuju višak tekućinu i štetne tvari iz krvotoka, reguliraju ravnotežu natrija i kalija u organizmu, sudjeluju u regulaciji krvnog pritiska, proizvode ADH (antidiuretski hormon ili vazopresin) koji sudjeluje u regulaciji krvnog pritiska i regulišu kiselost tjelesnih tekućina.