Događaj u Sarajevu
1

Svjetski dan bubrega: I članovima Predsjedništva BiH upućen poziv za potpisivanje kartica

Piše: S.H.P.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Udruženje ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH (UNDTBiH) u saradnji s Udruženjem dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH, Udruženjem dijaliziranih i transplantiranih bolesnika KS i Donorskom mrežom BiH, danas je ispred Katedrale u Sarajevu obilježilo Svjetskog dana bubrega značajni dan.

Obilježavanje Svjetskog dana bubrega zapravo je podizanje svjesti o životno važnoj ulozi bubrega u očuvanju zdravlja. Cilj obilježavanja je i ukazati kako je hronična bolest bubrega česta, štetna, ali i da se može liječiti.

Zato je od velike važnosti razviti svijest o potrebi ranog otkrivanja bubrežne bolesti od dječje do starije dobi, kako bi stvorili buduće zdravije generacije.

"Svjetski dan bubrega obilježava se u martu mjesecu već tradicionalno ispred Katredrale s ostalim udruženjima. Ove godine je prevencija hronične bubrežne bolesti poenta zato što u svijetu 850 miliona ljudi boluje od hronične bubrežne bolesti. Bosna i Hercegovina nema svoj nacionalni program i želimo da ukažemo i da informišemo naše građane šta je to hronična bubrežna bolest", kazala je Halima Resić predsjednica Udruženja ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH.

Resić je kazala i kako bi ispitivanje na hronične bubrežne bolesti trebalo se radi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti za šta im trebaju programi prevencije.

"Ovom prilikom potpisuju se i donorske kartice. Mi imamo oko 50 hiljada potpisnika donorske kartice, a ove godine smo i članovima Predsjedništva uputili poziv za potpisivanje kartica", kazala je Resić i dodala kako je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH prije nekoliko godina potpisao donorsku karticu.