BiH
74

Svjetski dan autizma: EDUS poziva na akciju "Light it up Blue"

Klix.ba
Rezolucijom UN-a iz 2007. godine, 2. april je proglašen Svjetskim danom autizma.
Autizam je jedan od najučestalijih razvojnih poremećaja koji se odražava se na sposobnost komunikacije i interakcije s okolinom, a karakterističan je po stereotipnom i ponavljajućem ponašanju. Zbog stigmatizacije i nedovoljne stručne podrške, mnoge osobe s autizmom i njihove porodice, u našoj zemlji i širom svijeta, trpe izolovanost i teško žive.

Vodeća svjetska organizacija koja se bavi proučavanjem autizma i zagovaranjem prava osoba s autizmom je Autism Speaks (www.autismspeaks.org), koju su 2005. osnovali Suzanne i Bob Wright, inače baka i djed unuka s autizmom. Jedna od mnogih akcija koju je ova organizacija pokrenula, a koja je sada poprimila svjetske razmjere je "Light it up blue", kojom se 2. aprila pruža simbolična podrška i skreće pažnja javnosti, te ukazuje na svjesnost o potrebama osoba s autizmom time što se prepoznatljivi objekti, kao i ulice i domovi u gradovima širom svijeta osvjetljavaju plavom svjetlošću, nosi se plava odjeća, šalovi, vrpce, itd.

Organizacija EDUS-Edukacija za sve, koja već četvrtu godinu radi s djecom u autističnom spektru i jedan je od saradnika Autism Speaksa, od prošle godine je i Sarajevo učinila među prvim gradovima u regiji koji su se priključili ovoj akciji - uz pomoć Narodnog pozorišta koje je na taj dan, u večernjim satima, bilo osvijetljeno plavom svjetlošću. Ove godine EDUS se sprema, uz asistenciju Gradske uprave, Akademije likovnih umjetnosti i Proeventa, da na Svjetski dan autizma plavim svjetlom osvijetli, osim Narodnog pozorišta i druga prepoznatljiva sarajevska obilježja: Vijećnicu, Zemaljski i Historijski muzej, Akademiju likovnih umjetnosti, Umjetničku galeriju BiH, Poštu, Dom Oružanih snaga i Vječnu vatru. To će ujedno biti i jedna od glavnih aktivnosti u okviru raznovrsnog programa obilježavanja (o kojem ćete detaljnije biti obaviješteni u sljedećoj obavijesti).

Ovim putem EDUS - Edukacija za sve upućuje apel javnosti da podrži i priključi se ovoj akciji tako što će i sami osvijetliti svoje sobe, stanove, kuće i ulaze plavom svjetlošću, nositi tog dana nešto plavo, koristiti simbole autizma na odjeći, autima i društvenim mrežama ili pratiti program obilježavanja ovog, za mnoge porodice, važnog datuma.

Pokažimo im da nisu sami, da ih prihvatamo kakvi jesu i podržavamo.

EDUS je neprofitna, nevladina organizacija koja razvija i unapređuje obrazovanje i podršku djeci sa i bez poteškoća u razvoju, partnerstvom sa vladinim, nevladinim i profitnim sektorom, kroz edukaciju, informiranje i podizanje svijesti javnosti.