BiH
0

Sorensen: Udružiti napore kako bi se unaprijedili životi autističnih ljudi

FENA
Peter Sorensen
Peter Sorensen
Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Peter Sorensen pozvao je institucije i nevladine organizacije u Bosni i Hercegovini da udruže snage kako bi unaprijedili živote autističnih ljudi, posebno djece.

Procjenjuje se da oko dvije osobe na svakih 1.000 u svijetu boluje od različitog oblika autizma.

"Svjesnost o autizmu varira širom svijeta. Moramo skrenuti pažnju na to. Dakle, danas smo stavili poseban naglasak na priznanje i objašnjavanje ovog cjeloživotnog razvojnog problema koji utiče na to kako osoba komunicira i kako se odnosi prema drugim ljudima, te kako su svjesni svijeta oko sebe", poručio je Sorensen.

"Jedan od razloga zašto svjesnost o autizmu varira je što je to "stanje koje ima više nivoa", što znači da sve osobe sa autizmom imaju određene poteškoće, ali njihovo stanje može utjecati na njih na različite načine", dodao je.

Komentarišući napore da se pomogne osobama sa autizmom u Bosni i Hercegovini, ambasador Sorensen je izjavio da pozdravlja i podržava rad koji je do sada urađen, posebno u nevladinom sektoru, da bi se prepoznale sposobnosti osoba sa autizmom i pomoglo im se da vode ispunjen život.

"Evropska unija podržava EDUS - obrazovanje za sve kroz projekte koje provode UNDP i UNICEF, u partnerstvu sa USAID-om. Već u svom radu u Institutu Mjedenica, jasno je da EDUS oslobađa dječje sposobnosti kroz rane intervencije, fokusirajući se na sposobnosti, a ne razvojne poteškoće. Pozdravljam cilj EDUS-a da svoju praksu stave na raspolaganje za svu djecu u BiH kroz obrazovni i zdravstveni sistem. Apelujemo na institucije na svim nivoima koje su nadležne za oblast zdravstva, socijalne zaštite i obrazovanja u zemlji da se aktivno uključe kako bi iskoristili rad ovih nevladinih organizacija. Svjetski dan svjesnosti o autizmu, 2. april, podsjeća nas na veliki posao koji je do sada urađen, te koliko je još posla ostalo da se uradi", zaključio je ambasador Sorensen.