Suđenje Ratku Mladiću
0

Svjedokinja: Ubili su mi muža i sina zajedno s 40 muškaraca iz Novoseoca

FENA
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Na suđenju Ratku Mladiću u Haagu, svjedokinja Tužilaštva Munira Selmanović izjavila je da su joj srpske snage u jesen 1992. godine ubile muža i sina, zajedno s više od 40 mještana sela Novoseoci u općini Sokolac.

U izjavi, uvedenoj u dokaze u pisanom obliku, Selmanovićeva je opisala kako su srpske snage 22. septembra 1992. napale Novoseoce, a zatim svim lokalnim muslimanima naložile da se okupe u krugu preduzeća "Metalika", istovremeno pljačkajući njihove kuće.

Muškarci, među kojima su bili muž i 18-godišnji sin Selmanovićeve, potom su bili odvojeni od žena, djece i staraca, koji su autobusima bili upućeni ka Sarajevu.

Razdvajanje je, kako je navela, naredio srpski komandant Momčilo Pajić, a jedna žena bila je ubijena na putu do autobusa zato što se brže kretala.

Pajić je radno sposobne muškarce zadržao u selu pod izgovorom da će biti upućeni na rad. Niko ih, međutim, više nije vidio žive.

Mladić, tadašnji komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za progon Bošnjaka i Hrvata iz 20 opština širom BiH, uključujući i sokolačku.

U jesen 2000., u masovnoj grobnici u Ivan Polju pronađene su 42 žrtve iz Novoseoca, a Munira Selmanović, kako je posvjedočila, prisustvovala je ekshumaciji i prepoznala posmrtne ostatke svog sina.

Ona je kazala i da je tijelo njenog supruga pronađeno tek prošle godine "zato što su ga premještali iz grobnice u grobnicu".

Tužioci su u sudnici prikazali spisak od 45 mještana Novoseoca koje je 22. septembra 1992. svjedokinja vidjela u krugu "Metalike".

"Svi su bili živi kad su nas potrpali u autobuse. Nikad ih više nisam vidjela. Nikad", kazala je Selmanovićeva.

Ona će svjedočenje vjerovatno nastaviti u srijedu, budući da je za sutra zakazan iskaz sljedećeg svjedoka optužbe posredstvom video-veze.

Mladić je optužen i za genocid u Srebrenici, terorisanje civila u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperskim djelovanjem te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, javio je BIRN - Justice Report.