Suđenje Karadžiću
0

Svjedok: "Wilsonovim šetalištem ni ptice nisu letjele"

FENA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Trećeg dana svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću nekadašnji balističar Mirza Sabljica je pred Haškim sudom (ICTY) ponovio u srijedu da su u zgradama na Grbavici pronađena "snajperska gnijezda" i kako on smatra da su tramvaji u novembru 1994. godine gađani iz toga pravca.

Mirza Sabljica, nekadašnji balističar Centra službe sigurnosti iz Sarajeva, u nastavku unakrsnog ispitivanja je ponovio da su balističke istrage o pojedinim snajperskim napadima na tramvaje u novembru 1994. godine pokazale da su hici najvjerojatnije ispaljeni iz bijelog nebodera na Grbavici, koja je bila pod kontrolom Vojske Republike srpske (VRS).

"Nijedna balistička istraga urađena za vrijeme rata ne može se smatrati sto posto tačnom. Radili smo u jako teškim uvjetima i s vrlo primitivnom opremom. Ipak, kako su nakon rata pronađena 'snajperska gnijezda' baš u toj bijeloj zgradi, uvjeren sam da je snajperska vatra na tramvaje otvarana upravo odatle", objasnio je Sabljica.

Radovan Karadžić, bivši predsjednik RS-a i vrhovni zapovjednik njezinih oružanih snaga, optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja na prostoru BiH od 1992. do 1995. godine.

Prema navodima optužnice, Karadžić je, između ostalog, sudjelovao iu udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem širenja terora nad civilnim stanovništvom Sarajeva provedbom kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja.

Na teret mu se stavlja 15 incidenata snajperisanja u Sarajevu u periodu od 1992. do 1995. godine, prilikom kojih su poginule dvije, dok je više od 20 osoba ranjeno.

Optuženi je svjedoku na ovom ročištu prezentirao i izvještaj o jednom od incidenata iz novembra 1994. godine koji su, prema njegovim riječima, učinili francuski vojnici UNPROFOR-a i u kojem se navodi da je snajperski hitac došao sa strane Armije BiH (ABiH), koja se nalazila između srpskog položaja i trase kuda je tramvaj prolazio.

"Gospodine Karadžić, to bi značilo da je Armija BiH bila na Wilsonovom šetalištu. Vrlo dobro znate da tokom rata tamo ničega nije bilo, osim linije razgraničenja. Tuda ni ptice za vrijeme rata nisu letjele", kazao je svjedok, dodavši kako prvi put čuje za rezultate UNPROFOR-ove istrage i da ih ne može komentirati.

Ovaj svjedok je 1994. i 1995. godine sudjelovao u istragama više snajperskih i artiljerijskih incidenata iz optužnice protiv Karadžića, uključujući i desetak istraga o napadima na sarajevske tramvaje.

On je na ovom ročištu ponovo na zahtjev optuženog objasnio metodologiju rada koju su koristili članovi istražnog tima prilikom uviđaja mjesta artiljerijskih i snajperskih incidenata.

Nastavak ročišta zakazan je za četvrtak kada će optuženi završiti unakrsno ispitivanje ovog svjedoka, prenio je Justice Report.