Suđenje Karadžiću
0

Ranjavanje trogodišnje djevojčice

Sarajevo-x.com
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Nekadašnji pripadnik Oružanih snaga Holandije, kao svjedok na suđenju Radovanu Karadžiću, govorio je o nekoliko incidenata snajperskog djelovanja u Sarajevu, te je kazao kako smatra da je djelovanje došlo sa teritorije pod kontrolom bosanskih Srba.

Patrick Van Der Weijden, svjedok Haškog tužilaštva i stručnjak za snajpersku vatru, ispričao je kako je 2006. i 2009. godine posjetio 17 lokacija snajperskog djelovanja, koja se optužnicom stavljaju na teret Radovanu Karadžiću, kako bi odredio "sa kojih pozicija je bilo moguće snajpersko djelovanje".

"Istražitelji bi me odveli na mjesto incidenta, a ja bih provjerio lokacije za koje sam dobio koordinate i onda bih pokušao provjeriti gdje je žrtva pogođena. Dakle, u kom nivou je metak pogodio, okolinu, postoji li jasna linija preglednosti sa položaja... Tada bih pokušao odrediti mjesto sa kojeg je pucano, i utvrditi da li je tehnički pogodno", rekao je Van Der Weijden.

Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske se pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu sudi za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja između 1992. i 1995. godine, kao i učešće u kampanji snajperiskog djelovanja i granatiranja Sarajeva u tom periodu.

U optužnici se navodi da su snage pod kontrolom optuženog granatiranjem i snajperskim djelovanjem ubili i ranili na hiljade civila, uključujući djecu i starije osobe, kroz neselektivne i prekomjerne napade na civile koji su obavljali svakodnevne aktivnosti.

Govoreći o ranjavanju trogodišnje djevojčice u sarajevskom naselju Širokača 1993. godine – što je jedan od incidenata koji se Karadžiću stavljaju na teret – svjedok Van Der Weijden je kazao da je utvrdio kako je hitac koji ju je pogodio mogao doći "isključivo sa stijene Babe", za koju mu je kasnije objašnjeno da je bila pod kontrolom snaga bosanskih Srba.

U optužnici stoji da je 13. decembra 1992. godine Anisa Pita snajperskim metkom ranjena u desnu nogu ispred svoje kuće na području Širokače, u Sarajevu.

"Otišao sam tamo gdje sam pretpostavljao da je metak ušao u žrtvu, ako je riječ o trogodišnjem djetetu, ja sam se postavio na koljena i posmatrao praznine odakle je mogao da dođe metak. S obzirom da je kuća bila ograđena, jedini prostor vidljiv su bile planine, i odatle sam zaključio da je stijena Baba mjesto odakle je ispaljen hitac", rekao je svjedok.

Optuženi Karadžić se usprotivio navodima ovog svjedoka, te ocijenio da putem njegovog svjedočenja Haško tužilaštvo želi "staviti u spis ogroman broj činjenica koje Odbrana neće imati priliku da ospori i ispita".

Tokom unakrsnog ispitivanja Van Der Weijden je kazao da "nikada nije van razumne sumnje utvrdio sa kojeg položaja je došlo do snajperskog djelovanja", već da je njegov zadatak bio određivanje "mogućih mjesta ispaljenja".

Unakrsno ispitivanje ovoga svjedoka nastavit će se u utorak, 28. septembra ove godine, javlja BIRN - Justice Report.