Nastavljeno suđenje
0

Svjedok: Vlahović me tukao vojnom čizmom

Sarajevo-x.com
Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
U nastavku suđenja Veselinu Vlahoviću zvanom Batko, Esad Čoho je u Sudu BiH ustvrdio da ga je optuženi tokom 1992. godine tukao vojnom čizmom u predjelu bubrega i očiju, javio je Birn Justice Report.

Čoho je kao svjedok Tužilaštva BiH ispričao da ga je optuženi Vlahović tukao nedaleko od kuće u sarajevskom naselju Grbavica.

“Batko me je tukao vojnom čizmom u bubrege i oči, te bi mi često dizao glavu da vidi jesam li izgubio svijest”, prisjetio se Čoho.

Tužilaštvo BiH tereti Veselina Vlahovića zvanog Batko da je od maja do augusta 1992. godine na području Grbavice, Vraca i Kovačića ubio i sudjelovao u ubistvu više od 30 osoba, kao i da je – sâm ili u grupi s drugim naoružanim osobama – zlostavljao, premlaćivao i oduzimao novac i vrijednosti od građana hrvatske i bošnjačke nacionalnosti.

Svjedok Čoho je Sudskom vijeću detaljno ispričao događaje koji su se desili 1992. godine, uključujući barikade u gradu Sarajevu i dolazak “naoružanih i uniformisanih ‘Bijelih orlova’”, sa čarapama na glavama, koji su ulazili u stanove na Grbavici – gdje je svjedok živio s roditeljima i sestrom – i govorili da niko ne smije napuštati dom.

“Često su pretresali stanove tražeći naoružanje, dok jednom nije došao i Batko s nekim ‘Krompirom’ na moja vrata. Oba su bili naoružani i rekli su mi da krenem s njima, te naglasili da ponesem dokumente”, kazao je svjedok.

Čoho je ispričao da su ga toga dana, negdje u maju, odveli u zgradu zvanu “Digitron-Buje”, koja je bila udaljena svega 50-ak metara od njegove zgrade, te da mu je prilikom dolaska izvjesni Aco tražio dokumente, nakon čega je odveden u drugu prostoriju u istoj zgradi.

“Najprije sam Batku predao sat i novčanik, gdje je bilo 4.000 KM, jer smo se spremali bježati na slobodnu teritoriju, a zatim me je Krompir počeo udarati šakama po glavi, vratu i bubrezima”, prisjetio se Čoho, istaknuvši da je došao i neki mladić kojem je optuženi naredio da ga nastavi tući.

Svjedok tvrdi da su ga tukli par sati, od čega su mu oči natekle i nije vidio na njih.

Sutradan, kako je kazao svjedok, Batko i Krompir su u iste prostorije doveli nekog drugog čovjeka. Svjedok tvrdi da mu je optuženi rekao da se prebaci na drugi kraj prostorije.

“Rekao sam mu da se ne mogu pomaknuti, ali on me udario nogom u bubrege i rekao: ‘Ako ne ustaneš, opet ću te tući’, te sam ga poslušao”, ispričao je Čoho.

Svjedok je rekao da su ga toga dana popodne pustili i zaprijetili mu da nikome ne govori da su ga tukli, niti da zove doktora.

“Kada je sestra vidjela u kakvom sam stanju, pala je u nesvijest, jer je mislila da su mi iskopali oči”, kazao je svjedok, prepoznavši optuženog u sudnici.

Optuženi je svjedoka pitao da li zna ko je bio njegov nadređeni u tom periodu, te da li je osoba koja je uzimala dokumente ličila na nadređenog.

“Došli ste po mene jer ste imali spisak koji vam je navodno dao Dragan Petković, moj komšija, koji je tada bio komandir. A osoba kojoj sam dao dokumente bila je u civilu, i njemu sam samo predao ličnu kartu”, odgovorio je svjedok optuženom.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. septembar 2011. godine.