Suđenje u Haagu
0

Svjedok tereti Karadžića za napad na bošnjačke kuće

FENA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Drugi svjedok haškog tužilaštva na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću ustvrdio je u srijedu da je lično čuo kako Karadžić tokom mitinga na Palama u junu 1992. godine poziva u napad na bošnjačke kuće jer je to najbolja odbrana srpskih domova.

"Rekao je da svaku muslimansku kuću treba napadati bilo gdje da se nalazi, jer se tako brani srpska kuća", izjavio je svjedok Sulejman Crnčalo odgovarajući na pitanja tužilaštva.

Naveo je kako je u julu 1992. protjeran s Pala u Sarajevo gdje je njegova supruga tri godine kasnije poginula od eksplozije na pijaci Markale, nakon što je čula da će u prodaji biti mlijeka u prahu. Kada je pošao da je traži, čuo je da se na pijaci dogodila eksplozija.

Detaljno je opisao šta je zatekao na Markalama navodeći da je sve bilo u krvi, a komadići ljudskog mesa razbacani na sve strane, kao i dijelovi odjeće i obuće.

"Leševe nisam tu zatekao, svi su nekud bili odneseni. Neko mi je rekao da idem u bolnicu na Koševu, ali sam svoju ženu našao u mrtvačnici", rekao je Crnčalo.

Granata na pijacu Markale bila je ispaljena s položaja Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a, navodi se u optužnici protiv Karadžića.

Svjedok je ispričao i kako je u julu 1992. s porodicom i oko 90 drugih Bošnjaka morao napustiti Pale pod pritiskom tamošnjih srpskih vlasti, jer je jedan od čelnika bosanskih Srba, Nikola Koljević, Bošnjacima poručio da "Srbi ne žele živjeti s njima", a zapovjednik policije im je rekao da im ne može jamčiti sigurnost.

Crnčalo je, kako je rekao, morao kuću prepisati jednoj Srpkinji, a na Palama je ostavio i automobil.

Crnčala će u četvrtak u nastavku suđenja ispitivati Karadžić, koji se brani sam, prenijele su agencije.

Tužilaštvo u Haagu tereti Karadžića, nekadašnjeg predsjednika RS-a, za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, počinjene tokom rata u BiH između 1992. i 1995. godine.

U optužnici stoji da je Karadžić, u dogovoru s drugima, u više bh. općina, između ostalih i Palama, počinio, planirao, poticao ili naredio progone Bošnjaka i Hrvata, u cilju njihovog trajnog uklanjanja s područja pod kontrolom bosanskih Srba.