BiH
0

Svjedok na suđenju Šijaku i Bašiću: Optuženi bio ranjen

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na suđenju Mirsadu Šijaku i Muhidinu Bašiću, optuženima za silovanje počinjeno 1994. godine, svjedok Ismet Abdulahović je izjavio da je optuženi u januaru te godine bio ranjen u donje ekstremitete i spolni organ, javio je BIRN - Justice Report.

Svjedok je kazao da se Šijak zbog ranjavanja liječio mjesec dana a da je povremeno radio.

Rekao je i da je Šijak 6. januara 1994., zajedno s još pet vojnih policajaca ranjen, ali da je nakon liječenja povremeno radio i oko mjesec dana šepao.

“Šijak se liječio, ali je povremeno dolazio na posao. On je 25. januara bio na sastanku u Generalštabu Armije BiH (ABiH) u Kaknju”, rekao je Abdulahović.

Svjedoci odbrane Rifet Sokolar i Sabahudin Operta također su naveli da je Šijak bio ranjen početkom januara, kao i da je bio 25. januara na vojnom sastanku u Kaknju.

Operta je kazao da je optuženi išao kao njegov tjelohranitelj u Kakanj te da su bili na sastanku cijelog dana.

“Od ujutru do naveče Šijak je bio sa mnom”, rekao je svjedok.

Rifet Sokolar je naveo da je Šijak bio referent u organima bezbjednosti 122. lake brigade ABiH te je prisustvovao sastanku sa Sabahudinom Opertom.

“Na sastanku u Kaknju je sjedio preko puta mene”, kazao je Sokolar.

Nastavak suđenja je 12. novembra.

Mirsad Šijak i Muhidin Bašić su optuženi da su 25. januara 1994. u zatvoru u podrumskim prostorijama zgrade “Šumarstva” u Varešu s dva nepoznata vojnika prisilili žensku osobu hrvatske nacionalnosti na seksualni odnos.