Nastavak suđenja
86

Svjedok na suđenju: Sefić mi je nakon nesreće rekao da je "udario neke ljude" i da će razmisliti o predaji

Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Iskazima svjedoka Dine Čukle, Armina Alića i vještaka Omera Ćemalovića nastavljeno je suđenje Sanjinu Sefiću koji se tereti da je 10. oktobra prošle godine u sarajevskoj ulici Zmaja od Bosne automobilom usmrtio Selmu Agić i Editu Malkoč, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

Svjedok Dino Čukle je kazao da je 10. oktobra 2016. godine bio kući s djevojkom i drugom kada ga je Sefić nazvao i rekao da će doći. Pojavio se nakon nekoliko minuta. Inače, svjedok je kazao da se sa optuženim poznaje od ranije i da su u dobrim odnosima.

Prema riječima svjedoka, Sefić je bio pod velikim pritiskom i nije mu rekao zašto je došao. Kazao je je kako je "udario neke ljude ili nešto slično", ali Čukle se nije mogao tačno sjetiti. Nije siguran da li mu je rekao za nesreću, ali je u medijima vidio da se desila nesreća i povezao je da bi Sanjin mogao biti učesnik. Predložio mu je da se preda na šta je Sefić rekao da će se predati najvjerovatnije sutra.

Tužiteljica je podsjetila na iskaz Dine Čukle od 20. januara ove godine kada je kazao da mu je Sanjin rekao da je učesnik u saobraćajnoj nesreći, da se uplašio, da je udario ljude, da je jedna osoba povrijeđena, a jedna smrtno stradala. Čukle mu je rekao da pozove policiju, na šta mu je Sanjin rekao da mora razmisliti. Čukle mu je nakon toga rekao da ne može ostati kod njega i Sefić je otišao.

Sefićev advokat Kerim Čelik je pitao Čuklea da li mu je Sefić te večeri pričao o vremenu, a svjedok je rekao da mu je Sanjin kazao kako je te noći bilo veoma klizavo, da rasvjeta možda nije radila i da ništa nije vidio. Dodao je i da nije direktno udario djevojke već je osjetio udar po strani.

Tužiteljica je nakon toga ponovo pročitala iskaz svjedoka od 20. januara u kojem je svjedok naveo da mu je Sefić rekao da je "bilo mračno i da je vidljivost bila smanjena".

Svjedok Armin Alić je vozač Sarajevo taksija i poznaje Sefića cijeli život jer je živio u istoj ulici u kojoj živi Sefić, a u kojoj još uvijek žive Alićevi roditelji. Kobne večeri je oko 23 sata imao vožnju na Grbavici, a nakon te vožnje u automobil je ušao Sanjin Sefić i tražio da ga vozi na Kovačiće te da mu da mobitel kako bi telefonirao. Sve što je Sefić rekao tokom telefonskog razgovora, prema riječima svjedoka, bilo je: "Sanjin je, otvori!"

Taksista je poslije ove vožnje svratio do svojih roditelja, vidio policiju i shvatio je šta se desilo, nakon čega je dobrovoljno pristupio policijskoj stanici.

Vještak Omer Ćemalović je po naredbi Kantonalnog tužilaštva kao neuropsihijatar dao mišljenje o Sefićevom psihičkom zdravlju i sposobnosti da učestvuje na suđenju.

Sefić je prvi put odbio da razgovara s vještakom žaleći se na umor i rekavši da neće razgovarati bez konsultacija s advokatom. Kad su drugi put razgovarali, prema riječima vještaka, Sefić nije ispoljavao nikakve poremećaje, ali nije htio razgovarati o nesreći. Vještak je ocijenio da je Sefić sposoban da učestvuje u suđenju.

Advokat Čelik je pitao vještaka je li pitao Sefića da li uzima neke tablete, a Ćemalović je kazao nije dobio podatak da se liječi i da uzima lijekove. Čelik je rekao da Sefić uzima dvije vrste lijekova Lepilex i Mendelex, jedan zbog uboda nožem kojeg je pretrpio ranije, a drugi se između ostalog koristi i za Parkinsonovu bolest.

Naredno ročište zakazano je za 5. oktobar u 10 sati kada će svjedočiti Senad Zulčić i medicinski vještak Hamza Žujo.

Enesa Kekić, sestra Edite Malkoč, nakon suđenja je kazala da je nečuveno što se odbrana poziva na loše vremenske uslove i smanjenu vidljivost te da je Sefić, ukoliko je bilo tako, trebao voziti sporije.