{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjedok: Na površini zemlje 702 tijela Srebreničana

F
FENA
27.3.2012. u 19:24
0
Svjedok: Na površini zemlje 702 tijela Srebreničana
0
Svjedok: Na površini zemlje 702 tijela Srebreničana
Radovan Karadžić
Na suđenju Radovanu Karadžiću, istražitelj Tužilaštva Dušan Janc posvjedočio je da su 702 tijela od oko 6.000 dosad pronađenih i identifikovanih žrtava iz Srebrenice pronađena na površini zemlje, a ne u brojnim masovnim grobnicama u okolini Zvornika.
Janc je precizirao da su tijela na tlu otkrivena duž maršute kojom se kolona od više hiljada Bošnjaka šumom ka Tuzli probijala iz obruča Vojske Republike Srpske (VRS), koja je 11. jula 1995. zauzela tu enklavu pod zaštitom Ujedinjenih nacija (UN).

Optuženi Karadžić, dosad je često sugerirao da su u masovne grobnice pokopani i Bošnjaci koji su ubijeni u borbama oko Srebrenice u julu 1995, ali i tokom prethodnih ratnih godina.

Slovenački policajac Janc je, međutim, naglasio da 702 tijela “nisu bila pronađena u masovnim grobnicama” i da su te osobe bile “ostavljene gdje su ubijene” i “nikada zakopane”.

Svjedok je precizirao da je, po njegovoj evidenciji, Međunarodna komisija za nestala lica (ICMP) do kraja prošle godine identifikovala 5.977 žrtava iz Srebrenice, a da identitet još 260 ubijenih nije mogao biti utvrđen zbog nedostatka DNK uzoraka njihovih porodica.

Svjedok Janc govorio je i o načinu na koji su utvrđene veze između primarnih i sekundarnih grobnica u koje je VRS u jesen 1995. prebacila tijela žrtava, u cilju prikrivanja zločina u Srebrenici. Kao primjer je naveo da je “pet dijelova tijela” iste osobe ekshumirano iz dviju masovnih grobnica.

“Teškoće u uspostavljanju veze između dijelova tijela u identifikaciji žrtava iz primarnih i sekundarnih grobnica pričinjavalo je i to što su među ubijenima bila i braća, u nekim slučajevima i blizanci, koji su imali identičan DNK profil”, napomenuo je Janc, naglasivši da su na listi identifikovanih žrtava četiri rođena brata iz jedne porodice.

U unakrsnom ispitivanju, Karadžić je sugerirao da je svjedokov zadatak bio da “obezbijedi podršku optužnici”, a Janc je to potvrdio.

Na pitanje kako je mogao da utvrdi kada su žrtve stradale i da ih poveže sa padom Srebrenice u julu 1995, svjedok je odgovorio da je to učinio na osnovu obilja dokaza i nalaza eksperata koji su učestvovali u istrazi.

Nakon što je Janc potvrdio da su u nekim masovnim grobnicama pronađene i čahure, Karadžić je pitao da li čahure padaju “u rov iz kojeg se puca” ili na mjesto u koje se otvara vatra. Svjedok je uzvratio da se čahure pri otvaranju vatre rasipaju “zapravo posvuda”, prenosi BIRN - Justice Report.

Karadžić će unakrsno ispitivanje Janca okončati 28. marta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: