Slučaj Kos i ostali
0

Svjedok: "Muškarci su bili odvojeni u 12 autobusa"

Sarajevo-x.com
Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH rekao je da je u julu 1995. godine autobusom prevozio žene i djecu u Kladanjske luke, dok je muškarce odvezao u školu Kula u Pilici.

Svjedok Slobodan Đajić, koji tokom rata bio na radnoj obavezi u Zvorniku, kazao je kako je u julu 1995. godine od "komande" dobio naredbu da ode u Potočare, te da je tri dana prevozio civile.

"U Potočarima sam zatekao dosta naroda iz Srebrenice. Žene, djecu i starije sam prevozio u Kladanjske luke, a u obezbjeđenju su bila po dva vojna policajca. Treći dan sam otišao u Bratunac odakle su muškarci prevezeni u školu Kula u Pilici. Stiglo je 12 autobusa, a između 40 i 50 ljudi je bilo po jednom autobusu. (...) Rečeno nam je da idu u razmjenu", kazao je svjedok, te dodao da je kasnije čuo da su ih "maltretirali i ubijali".

Tužilaštvo BiH tereti Franca Kosa, Stanka Kojića, Vlastimira Golijana i Zorana Goronju, za učešće u ubistvima više od 800 Srebreničana u julu 1995. godine na Vojnoj ekonomiji Branjevo u Pilici (općina Zvornik).

U optužnici se navodi da je Kos bio komandir Prvog "bijeljinskog" voda, a Kojić, Golijan i Goronja pripadnici Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS).

Na ovom suđenju iskaz je dao i Novica Đerić, nekadašnji pripadnik Zvorničke brigade VRS, koji je kazao da je oko 12. jula 1995. godine "čuo za pad Srebrenice", te da je u tom periodu bilo "većeg trebovanja goriva".

"Izdavao sam gorivo autobusima i vojnim vozilima naše brigade. (...) Izdavao sam gorivo i inžinjerskoj jedinici za građevinske mašine", rekao je svjedok, dodavši kako je saznao da je bilo "dešavanja oko pritvorenika".

Dubravko Čampara, tužilac Tužilaštva BiH, pročitao je dio izjave koju je Đerić dao pripadnicima Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kada je kazao da su nalozi za izdavanje goriva najviše dolazili "za Branjevo i Orahovac", što je svjedok potvrdio na ovom ročištu.

Prema stavu Tužilaštva, gorivo je korišteno za mašine kojim je vršeno ukopavanje ubijenih Srebreničana.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. februar ove godine.