Svjedočenje na Sudu BiH
0

Kos i ostali: Pljačkanje Srebreničana

Sarajevo-x.com
Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH rekao je da je dobio zadatak da obezbjeđuje zarobljenike u školi u Pilici (općina Zvornik), za koje je poslije čuo da su ubijeni na Vojnoj ekonomiji Branjevo.

Svjedok Savo Stević, nekadašnji pripadnik Prvog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), objasnio je da je u julu 1995. godine dobio zadatak da čuva Srebreničane koji su bili zatvoreni u školi u Pilici. Zarobljenike je, tvrdi, čuvao oko dva sata tako što je stajao ispred jedne učionice.

“Ispred sale u školi u Pilici vidio sam oko sedam ili osam vojnika koji su bili s jednim oficirom. Kažu da su došli iz Sarajeva. Krenuo sam po vodu i vidio jednog od tih vojnika kako ulazi u salu među zarobljenike, od kojih je kasnije uzeo zlato i pare. Kad je izlazio, dao mi je 100 maraka da odem po gajbu piva, što sam odbio jer ne pijem alkohol, i onda mi je on udario šamar”, prisjetio se svjedok Stević, dodavši da je ispred škole vidio jedno ili dva mrtva tijela.

Svjedok je rekao da je po odlasku iz škole otišao u kafanu koja se nalazi prekoputa Doma kulture u Pilici, gdje je čuo da su također bili zarobljeni muškarci iz Srebrenice, za koje je saznao da su “sutradan ubijeni”.

Tužilaštvo BiH tereti Franca Kosa, Stanka Kojića, Vlastimira Golijana i Zorana Goronju za učešće u ubistvima više od 800 Srebreničana u julu 1995. godine na Vojnoj ekonomiji Branjevo u Pilici.

U optužnici se navodi da je Kos bio komandir Prvog “bijeljinskog” voda, a Kojić, Golijan i Goronja pripadnici Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS-a.

Na ovom ročištu iskaz je dao i Stanko Kostić, nekadašnji pripadnik Prvog bataljona Zvorničke brigade VRS-a, koji je kazao da je vidio dovođenje Srebreničana u školu u Pilici.

Treći dan nakon što su zarobljenici dovedeni u školu, svjedok je kazao da mu je prišao jedan nepoznati vojnik psujući mu “srpsku majku” i tražeći od njega da mu pokaže put za Vojnu ekonomiju na Branjevu (općina Zvornik).

Kostić je ispričao da je ušao u autobus u kojem su bili zarobljenici iz škole u Pilici i pokazivao vozaču kako da dođe do Ekonomije Branjevo.

“Kad smo došli do Vojne ekonomije Branjevo, jedan me vojnik istjerao iz autobusa, i stajao sam ispred kapije oko pola sata. Čuo sam pucnjavu, ali ništa nisam vidio”, rekao je svjedok, te dodao da se u povratku vratio istim autobusom, koji je bio prazan.

Oba svjedoka su kazala da ne poznaju ni jednog od četvorice optuženih.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. april ove godine, kada će Tužilaštvo saslušati novog svjedoka, javlja BIRN - Justice Report.