Sud BiH
1

Svjedok: Grujić je učestvovao u ubistvu 13 civila

FENA
Svjedok Tužilaštva BiH Šaćir Ahmetović na suđenju Slobodanu Grujiću prenio je saznanja prema kojima je optuženi 1992. godine učestvovao u ubistvima 13 civila, među kojima je bilo i jedno dijete, u mjestu Pandurica kod Zvornika.

Među ubijenima je bio, kako je kazao svjedok, njegov brat Alija, supruga mu Alija i maloljetni sin Ramo.

Svjedok je ispričao da je njegov brat sa porodicom živio u zvorničkom selu Potočani, dok je on bravio u Njemačkoj. Poslije rata se, kako je rekao, vratio iz Njemačke i na pijaci u Kalesiji sreo Safeta Subašića.

On mu je, kako je ustvrdio, kazao da su u ubistvima učestvovali optuženi Grujić, Čedo Grujić i još jedan muškarac.

“Safet je bio tu i pričao mi kako je bilo. Javljeno im je da idu iz Potočana jer će biti napadnuti, te su oni krenuli za Kalesiju, ali bila je zasjeda i ubijeni su”, rekao je svjedok prepričavajući šta mu je kazao Safet Subašić.

Ahmetović je dodao da od tih 13 ubijenih do danas još uvijek nije pronađeno troje, među kojima je bratova supruga i dijete.

Grujića, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), Tužilaštvo BiH tereti da je 10. maja 1992. godine, zajedno s još nekoliko osoba, učestvovao u zarobljavanju i ubistvima deset civila bošnjačke nacionalnosti na području općine Zvornik.

U optužnici Državnog tužilaštva se navodi da su ubijeni civili 1997. ekshumirani iz masovne grobnice Pandurica.

“Odštetu ne tražim, ali tražim da se taj čovjek kazni, pa da mi je i rođeni brat”, kazao je svjedok.

Odbrana optuženog tražila je od svjedoka da objasni zašto tužiocu u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona, kojem je davao izjavu, nije spominjao Grujiće.

Ahmetović je odgovorio da je spomenuo, ali da ne zna zbog čega to nije uneseno u zapisnik.

Svjedok je pojasnio da je njegovo pravo prezime Ahmedbegović, ali kada je otišao u Njemačku pogrešno mu je upisano prezime, što nikad nije ispravio.

Na nastavku suđenja, iskaz je dala Hasnija Smajić. Ona je ispričala da je od rodice saznala da su joj ubijeni roditelji Fetija i Aiša.

Svjedokinja je rekla da su njeni roditelji živjeli u Potočanima, dok je ona sa porodicom živjela u selu Kamenica kod Zvornika.

“Rodica, koja je umrla, u ratu mi je poslala poruku da su mi roditelji ubijeni na Pandurici”, kazala je Smajić, dodavši da u poruci nije pisalo ko ih je ubio.

Svjedokinja je rekla da su joj otac i majka pronađeni poslije rata u grobnici u Pandurici.

Suđenje će biti nastavljeno 20. juna, kada je planirano saslušanje novih svjedoka Tužilaštva BiH, prenosi BIRN - Justice Report.