Tužilaštvo BiH
0

Svjedok Golub: U zatočeništvu sam bio od 1992. do 1996. godine jer sam Srbin

FENA
Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedok Tužilaštva BiH kazao je da je 1992. zatvoren jer je Srbin, a da je u zatočeništvu bio do 1996. godine.

Svjedok Goran Golub je rekao da je iz svoje kuće, koja se nalazila u selu Osenik, odveden u školu "9.maj" u Pazariću. Tu je zatekao svog oca i druge osobe srpske nacionalnosti.

"Bilo je tu više od 100 Srba. Tu sam našao svoju rodbinu. Stric Drago Golub je bio sav crn od batina po leđima (...) Odvođeni smo samo što smo Srbi", kazao je svjedok.

Na pitanje tužioca Behaije Krnjića ko je bio odgovorna osoba za taj objekat, svjedok je rekao kako je zaključio da je to bio Mirsad Šabić, ali da je možda pogriješio.

Tužilaštvo BiH tereti Šabića za zločine počinjene u logoru "Silos", kasarni "Krupa" i Osnovnoj školi "9. maj", zajedno s Mustafom Ðelilovićem, Fadilom Čovićem, Nezirom Kazićem, Bećirom Hujićem, Halidom Čovićem, Šerifom Mešanovićem i Nerminom Kalemberom.

Prema optužnici, Mirsad Šabić je bio komandir Policijske stanice Pazarić, Bećir Hujić upravnik i zamjenik upravnika logora "Silos", a iste funkcije obavljao je i Halid Čović.

Šerif Mešanović je bio jedan od zamjenika upravnika u "Silosu" i upravnik logora u magacinu u kasarni "Krupa", a Kalember stražar u "Silosu". Ostali su bili pripadnici civilne, vojne i policijske vlasti.

Golub je kazao da je iz škole odveden u kasarnu "Krupa", gdje je upravnik bio Šerif Mešanović. Zatvorenike u ovom objektu su, kako je rekao, osiguravali pripadnici Armije BiH (ABiH).

U "Krupi" je bio do 31. decembra 1992. godine, nakon čega je odveden u "Silos", javio je danas BIRN - Justice Report.

"Čuvali su nas stražari. Prema meni su bili dobri, nisu me tukli ni maltretirali. Niti sam vidio da je neko iz moje ćelije izveden i pretučen dok sam tu bio", kazao je svjedok.

On je rekao da je jednom Šerif Mešanović tukao Ranka Goluba, te da je jednom izvjesnog Božovića "jahao kao konja".

Poslije incidenata Mešanovića više nije viđao u "Silosu".

Svjedok je kazao da je tokom zatočeništva išao i na obavljanje radova, te da je jednom bio i na Igmanu, gdje je doživio neprijatnost o kojoj nije želio da svjedoči.

Rekao je da je ovaj incident prijavio Halidu Čoviću, te da nakon toga više nije išao raditi na toj lokaciji.

Kazao je da mu tokom zatočeništva nije saopćeno zašto je zatvoren, ali da je jednom išao da daje "neku izjavu".

"Uz pomoć Crvenog krsta izašli smo u januaru 1996. Samo smo pušteni, jer se, kao, 'Silos' rasformirao", rekao je Golub.

Nastavak suđenja je 23. januara.