Suđenje za zločine u Dretelju
12

Svjedok Čvoro: Zelenika imao korektan odnos prema meni

FENA
Na suđenju za zločine počinjene u vojnom zatvoru Dretelj kod Čapljine, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da je tokom boravka u zatvoru Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) u Mostaru optuženi Ivan Zelenika imao korektan odnos prema njemu.

Svjedok Tihomir Čvoro je rekao da je 6. augusta 1992., zajedno s roditeljima, odveden u zatvor HOS-a u Mostaru, gdje je sreo optuženog Zeleniku, kojeg je poznavao od prije rata.

"Kada smo ušli u jednu kancelariju, tu je bio samo gospodin Ivan Zelenika. On je bio upravnik tog zatvora HOS-a. Pitao me: ‘Prijetelju, otkud tebe ovdje?’ Odmah mi je bilo lakše, mislio sam da me niko neće dirati", kazao je Čvoro.

Zelenika je optužen zajedno sa Srećkom Hercegom, Edibom Buljubašićem, Ivanom Medićem i Marinom Grubišić-Fejzić za zločine nad zatočenim civilima srpske nacionalnosti počinjene 1992. u Dretelju.

Po optužnici, Zelenika je bio oficir HOS-a, Herceg komandant Dretelja, Buljubašić zamjenik komandanta kasarne u Dretelju, dok su Medić i Grubišić-Fejzić bili stražari.

Kako stoji u optužnici, oni su učestvovali u mučenju i tjeranju zatočenika na prisilni rad u Dretelju, gdje je od posljedica zlostavljanja nekoliko osoba preminulo.

Tužilaštvo BiH Zeleniku tereti da je kao oficir HOS-a zatvorio više civila srpske nacionalnosti u vojnu ambulantu u Mostaru.

Svjedok Čvoro je kazao da je nakon razgovora s optuženim Zelenikom odveden u jednu ćeliju u kojoj je bilo između 30 i 40 muškaraca srpske nacionalnosti.

"Naredni dan, stražar me je odveo kod Kapetanovića, zapovjednika Vojne policije, i razgovarao s njim. Sutradan, 8. augusta, otac i ja smo otišli u kancelariju Zelenike, koji nam je dao papir da smo bili u zatvoru i da se možemo slobodno kretati gradom", rekao je svjedok.

Na upit Odbrane Zelenike da li je optuženi bio korektan prema njemu dok je boravio u zatvoru HOS-a, svjedok je kazao da jeste.

Naglasio je da je optuženi “učinio dosta za njega i njegove roditelje”.

Optuženi Zelenika zahvalio je svjedoku na “konkretnoj izjavi”.

Naredno suđenje zakazano je za 23. oktobar, kada će Tužilaštvo BiH saslušati zaštićenog svjedoka, prenosi BIRN - Justice Report.