Suđenje Guši i Suljagiću
0

Svjedočio bivši pripadnik Vojne policije Armije BiH

Sarajevo-x.com
Brčko
Brčko
Pred Osnovnim sudom u Brčko Distriktu, svjedok Tužilaštva ispričao je da je vidio zarobljenog pripadnika Vojske Republike Srpske kada je doveden u prostorije Armije BiH, ustvrdivši da nije imao nikakvih povreda.

“Kada je doveden, zarobljenik nije bio vezan, a na sebi je imao vojnu uniformu. Bio je neobrijan i umoran, ali je izgledao normalno jer na njegovom licu nisam primijetio bilo kakave povrede”, kazao je Šemsudin Mujanović, bivši pripadnik Vojne policije Viteške motorizovane brigade Armije BiH (ABiH).

Mujanović je ispričao da je, nakon započinjanja vojne operacije u rejonu Donje Brke (općina Brčko), u pratnji vojnih policajaca doveden zarobljenik u prostorije u Maoči, u sjedište kriminalističke službe.

“Zarobljeni Radenković je u tim prostorijama zadržan vrlo kratko, pet do deset minuta. Ne sjećam se da sam vidio optužene Gušu i Suljagića u njegovoj blizini, niti ga je iko drugi ispitivao. Tu je doveden zbog njegove lične sigurnosti, jer su naše jedinice još uvijek izvodile vojne operacije”, istakao je Mujanović.

Tužilaštvo u Brčko Distriktu tereti Nusreta Gušu i Mirsada Suljagića da su, kao pripadnici 108. motorizovane brigade ABiH, 3. augusta 1994. godine u više navrata podvrgavali zarobljenog Branka Radenkovića ispitivanju, kako bi dobili informacije o vojnom položaju pripadnika VRS-a i ubistvima Bošnjaka u Brčkom.

Prema optužnici, Radenković je više puta izložen ponižavanju i fizičkom zlostavljanju u kojem su učestvovali Gušo i Suljagić, tukući ga nogama i palicama.

Svjedok Mujanović je kazao da je zarobljenik ubrzo iz prostorija kriminalističke policije prebačen u jednu obližnju vikendicu, nakon čega ga više nije viđao, niti je imao informacije kako se prema njemu postupalo.

Nastavak suđenja zakazan je za 1. septembar 2011. godine.