Ismet Karabegović
0

Ispitivanje bez primjene sile u zatvoru "Luke"

FENA
Svjedok odbrane na suđenju trojici optuženih za zločine počinjene u Bosanskoj Krajini tvrdi da optuženi Mehura Selimović i Adil Ružnić tokom ispitivanja ratnih zarobljenika nisu primjenjivali nikakvu silu, niti su im upućivali prijetnje u zatvoru “Luke” u Bihaću.

“Nikad nisam doživio da je iko imao primjedbi na rad oficira Selimovića i Ružnića. Da je bilo mučenja ratnih zarobljnika, ja bih to morao znati. Takve situacije bih sankcionisao”, rekao je Ismet Karabegović, nekadašnji upravnik zatvora “Luke”.

Karabegović je pojasnio da su u zatvoru “Luke” osim ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti bili pritvoreni civili i vojnici Armije BiH (ABiH) koji nisu htjeli ići na liniju.

Uz Selimovića i Ružnića, Tužilaštvo BiH tereti i Emira Mustafića za pomaganje i podstrekavanje zatvaranja vojnika i civila srpske nacionalnosti u zatočeničke objekte u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu od 1994. do 1996. godine. Selimović, Ružnić i Mustafić, prema optužnici, tokom ispitivanja su fizički maltretirali zarobljenike u tim objektima.

Tužilaštvo smatra da je Selimović bio referent za kontraobavještajne poslove, referent operativca i zamjenik načelnika Odjeljenja službe vojne bezbjednosti Petog korpusa ABiH, Ružnić pomoćnik komandanta za poslove bezbjednosti i referent operativca istog odjeljenja, dok je Mustafić bio pripadnik Vojne policije Petog korpusa.

Svjedočeći u korist odbranâ optuženih Selimovića i Ružnića, Karabegović je istaknuo da su dvojica optuženih informativne razgovore sa zarobljenicima obavljali uz njegovu dozvolu. “Bez moje dozvole ili dozvole načelnika straže, niko nije mogao ući u zatvor”, rekao je Karabegović, istaknuvši da su uslovi u zatvoru bili na zadovoljavajućem nivou.

On je istaknuo da su ratni zarobljenici u zatvoru “Luke” imali tri obroka, solidne higijenske uslove, te da su imali grijanje, odnosno da su se grijali na drva jer je Crveni križ obezbijedio peći. “Međunarodni crveni križ je sto puta obilazio zatvor i imali su pristup svim zatvorenim ljudima, a nisu imali nikakvih primjedbi. Nije mi poznato da li je bilo premještanja zarobljenika kada je dolazio Crveni križ”, rekao je Karabegović odgovarajući na unakrsna pitanja Tužilaštva BiH.

Svjedok je dodao da se sjeća jednog slučaja kada se ratni zarobljenik žalio da ga je fizički zlostavljao stražar Huso Hodžić. “Odmah sam ga suspendovao i on je nakon dva dana preminuo. Obavio sam razgovor i s ratnim zarobljenikom, ali nisam primijetio da je imao povrede”, rekao je Karabegović.

Abdulmedžid Mušić, nekadašnji predsjednik Okružnog vojnog suda u Bihaću i drugi svjedok odbranâ Selimovića i Ružnića, kazao je da je mu je dužnost bila da obilazi pritvorenike i osuđenike u zatvoru “Luke”, te da je tamo vidio i nekolicinu ratnih zarobljnika s kojima je razgovarao, ali mu niko od njih nije rekao da je mučen. Ovaj svjedok je potvrdio da je u informaciji koju je sačinio 21. aprila 1994. godine iznio pritužbe na zdravstvene i higijenske uslove, te zatražio da se ratni zarobljenici izmjeste iz zatvore “Luke” na neku drugu lokaciju.

“Nakon što sam sačinio ovu informaciju, ratni zarobljenici su prebačeni na drugo mjesto, ali ne znam šta se kasnije dešavalo jer nisu bili u mojoj nadležnosti", rekao je Mušić, odgovarajući na unakrsna pitanja optužbe.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. maj, kada odbrana planira saslušati tri svjedoka, javlja BIRN Justice Report.