{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavak suđenja trojici optuženih za zločine u Bosanskoj krajini

F
20.4.2011. u 18:36
0
1
Nastavak suđenja trojici optuženih za zločine u Bosanskoj krajini
0
Nastavak suđenja trojici optuženih za zločine u Bosanskoj krajini
U nastavku suđenja pred Sudom BiH trojici optuženih za zločine počinjene u Bosanskoj krajini, svjedok odbrane kazao je da se u kasarni “Adil Bešić” u Bihaću nisu dešavale nikakve nepravilnosti u vezi s ratnim zarobljenicima, javlja BIRN - Justice Report.
Kemal Komić, nekadašnji načelnik Odjeljenja štabno-bezbjednosnih i vojnopolicijskih poslova u Petom korpusu Armije BiH (ABiH) kazao je da nije nikada čuo da su se u kasarni “Adil Bešić” u Bihaću, koju je opisao kao sabirni centar za ratne zarobljenike, dešavale ikakve nepravilnosti.

Svjedočeći u korist ddbrana optuženih Mehure Selimovića i Adila Ružnića, Komić je rekao da mu je poznato da je optuženi Ružnić ispitivao ratne zarobljenike i u kasarni “Adil Bešić” i u zatvoru “Luke” u Bihaću.

“Ružnić je od mene dobijao zadatke i meni je bio odgovoran. Dešavalo se da obavlja zadatke i za Kontraobavještajno odjeljenje. Poznato mi je da je na zahtjev Odjeljenja za kontraobavještajne poslove (KOP) ispitivao zarobljenike i o tim poslovima podnosio je izvještaj načelniku KOP-a”, rekao je Komić.

Za zločine u Bosanskoj krajini, Tužilaštvo BiH je, uz Selimovića i Ružnića, optužilo i Emira Mustafića.

Prema optužnici, sva trojica optuženih pomagali su i podstrekavali zatvaranja vojnika i civila srpske nacionalnosti u zatočeničke objekte u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu u periodu od 1994. do 1996. godine.

Tužilaštvo smatra da je Selimović bio referent za kontraobavještajne poslove, referent operativca i zamjenik načelnika Odjeljenja službe vojne bezbjednosti Petog korpusa ABiH, Ružnić pomoćnik komandanta za poslove bezbjednosti i referent operativca istog odjeljenja, dok je Mustafić bio pripadnik Vojne policije Petog korpusa.

Edin Salihović, nekadašnji pomoćnik komandanta za bezbjednost u Petoj logističkoj bazi Petog korpusa ABiH i drugi svjedok na ovom suđenju tvrdi da su se ratni zarobljenici u Fabrici plastike u Bosanskom Petrovcu zadržavali dva ili tri dana, nakon čega bi bili prebačeni u kasarnu “Adil Bešić” u Bihaću.

Svjedok Salihović je kazao da od polovine septembra pa do polovine oktobra 1995. godine optuženi Selimović i Ružnić nisu dolazili u Fabriku plastike u Petrovcu.

“Da su ulazili u Farbiku plastike ja bih to znao jer sam gledao knjigu evidencije”, rekao je Salihović, istaknuvši da mu je kao načelniku logistike poznato da su zarobljenici imali tri obroka i higijenske potrepštine u objektima gdje su bili zadržavani.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. maj ove godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: