Sud BiH
0

Nastavak suđenja trojici optuženih za zločine u Bosanskoj krajini

FENA
U nastavku suđenja pred Sudom BiH trojici optuženih za zločine počinjene u Bosanskoj krajini, svjedok odbrane kazao je da se u kasarni “Adil Bešić” u Bihaću nisu dešavale nikakve nepravilnosti u vezi s ratnim zarobljenicima, javlja BIRN - Justice Report.

Kemal Komić, nekadašnji načelnik Odjeljenja štabno-bezbjednosnih i vojnopolicijskih poslova u Petom korpusu Armije BiH (ABiH) kazao je da nije nikada čuo da su se u kasarni “Adil Bešić” u Bihaću, koju je opisao kao sabirni centar za ratne zarobljenike, dešavale ikakve nepravilnosti.

Svjedočeći u korist ddbrana optuženih Mehure Selimovića i Adila Ružnića, Komić je rekao da mu je poznato da je optuženi Ružnić ispitivao ratne zarobljenike i u kasarni “Adil Bešić” i u zatvoru “Luke” u Bihaću.

“Ružnić je od mene dobijao zadatke i meni je bio odgovoran. Dešavalo se da obavlja zadatke i za Kontraobavještajno odjeljenje. Poznato mi je da je na zahtjev Odjeljenja za kontraobavještajne poslove (KOP) ispitivao zarobljenike i o tim poslovima podnosio je izvještaj načelniku KOP-a”, rekao je Komić.

Za zločine u Bosanskoj krajini, Tužilaštvo BiH je, uz Selimovića i Ružnića, optužilo i Emira Mustafića.

Prema optužnici, sva trojica optuženih pomagali su i podstrekavali zatvaranja vojnika i civila srpske nacionalnosti u zatočeničke objekte u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu u periodu od 1994. do 1996. godine.

Tužilaštvo smatra da je Selimović bio referent za kontraobavještajne poslove, referent operativca i zamjenik načelnika Odjeljenja službe vojne bezbjednosti Petog korpusa ABiH, Ružnić pomoćnik komandanta za poslove bezbjednosti i referent operativca istog odjeljenja, dok je Mustafić bio pripadnik Vojne policije Petog korpusa.

Edin Salihović, nekadašnji pomoćnik komandanta za bezbjednost u Petoj logističkoj bazi Petog korpusa ABiH i drugi svjedok na ovom suđenju tvrdi da su se ratni zarobljenici u Fabrici plastike u Bosanskom Petrovcu zadržavali dva ili tri dana, nakon čega bi bili prebačeni u kasarnu “Adil Bešić” u Bihaću.

Svjedok Salihović je kazao da od polovine septembra pa do polovine oktobra 1995. godine optuženi Selimović i Ružnić nisu dolazili u Fabriku plastike u Petrovcu.

“Da su ulazili u Farbiku plastike ja bih to znao jer sam gledao knjigu evidencije”, rekao je Salihović, istaknuvši da mu je kao načelniku logistike poznato da su zarobljenici imali tri obroka i higijenske potrepštine u objektima gdje su bili zadržavani.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. maj ove godine.