Sud BiH
0

Svjedočili zaštićeni svjedoci u predmetu "Veselin Vlahović"

FENA
Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Sarajevu svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je da ju je optuženi Veselin Vlahović Batko silovao uz udarce 1992. godine u naselju Grbavica.

Svjedokinja S-12 kazala je da je živjela sama na Grbavici i da su joj u stan došli izvjesni Brane, Pandurević te optuženi Vlahović.

Prema njenom iskazu, optuženi je otišao da pretražuje stan, a Brane ju je skinuo, bacio na pod i silovao. Potom je isto učinio i optuženi.

"Batko je legao na mene i silovao me. Udario me šakom u glavu i iz ušiju mi je potekla krv, a nakon toga mi je slomio ruku", ispričala je S-12.

U jednom momentu su ušli komšinica i njen suprug i, kako je navela, rekli da će zvati policiju, nakon čega su sva trojica napustila stan.

"Komšije su mi pružile pomoć, a policajci me odveli u neki stan na sigurno i obilazili me", dodala je S-12, koja se nije mogla sjetiti u kojem mjesecu 1992. godine se to dogodilo.

Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića za ubistva, silovanja, zlostavljanja, pljačku, nestanke i druga nečovječna djela počinjena 1992. nad civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići.

Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da ga je optuženi Vlahovići istukao, a potom polio benzinom po nozi i zapalio je.

S-24 1992. godine živio je sa porodicom na Grbavici i mobilisan je u ratnu stanicu milicije u naselju. Kad je jednom došao u stan, zatekao je nekoliko vojnika s oružjem, koji su njega i još trojicu komšija odveli najprije u Šumarski fakultet, a potom u zgradu “Digitron Buje”.

"U Šumarskom fakultetu smo sjedili i spavali na stepeništu dva dana, a onda smo odvedeni u ‘Digitron Buje’ i tamo smo se prvi put susreli s Batkom", prisjetio se S-24.

U prostoriji u kojoj su dovedeni, kako je naveo, bilo je još muškaraca koji su bili pretučeni, a tukao ih je jedino optuženi, iako su ulazili i drugi vojnici.

"Kad bi on ušao, šutjeli bismo i čekali koga će udariti. Jednom čovjeku je automatskom puškom pucao u nogu", kazao je svjedok.

Njega je, kako je ispričao, Vlahović jednom snažno tukao, a kad je vidio da “ne reagira”, zapalio mu je nogu.

"Uzeo je neku čašu s benzinom i polio mi nogu od koljena ka preponi i zapalio je. Smijao se i gledao koga će dalje udariti", rekao je svjedok.

Kako je dodao, rana mu se kasnije toliko inficirala da su doktori najprije htjeli da mu amputiraju nogu, ali su je na kraju uspjeli sanirati, iako su ostale posljedice.

"Trajna posljedica je ovaj štap bez kojeg ne mogu hodati", naveo je S-24, prenio je BIRN - Justice Report.

Nstavak suđenja zakazan je za 16. maja, kad će biti ispitana još dva svjedoka Tužilaštva BiH.