Nastavljeno suđenje
0

Svjedoci u predmetu Lavrnić govorili o rezultatima trostrukog ubistva

FENA
U nastavku suđenja Ratku Lavrniću za zločine počinjene na području Ključa 1993. godine, svjedoci Kantonalnog tužilaštva u Bihaću govorili su o rezultatima uviđaja trostrukog ubistva u zaseoku Rejzovići, u kojem su učestvovali kao policajci.

Dragan Vrtunić je kazao da je u vrijeme kad je počinjen zločin u Rejzovićima bio policajac u Službi javne bezbjednosti (SJB) Ključ i da je nakon telefonske dojave o pucnjavi otišao na mjesto događaja.

"Na stotinjak metara od mjesta zločina, vidio sam muškarca u zelenoj vojnoj unifomi kako preskače potporni zid s makadamskog puta", prisjetio se Vrtunić.

Dodao je da je kasnije čuo kako je putem, koji prolazi kraj kuće u kojoj je počinjeno trostruko ubistvo, prošao Ratko Lavrnić i da je pri tom “pjevao i urlao”.

Lavrniću se pred Kantonalnim sudom u Bihaću sudi po optužnici koja ga tereti da je 10. februara 1993. godine ubio Ramizu Adžemović, Fatimu i Hatu Risović, te ranio Ejuba Ćenanovića.

Optuženi je u to vrijeme, kako se navodi, bio pripadnik 17. ključke lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Svjedok Gojko Gavrilović, koji je kao kriminalistički tehničar SJB-a Ključ radio na slučaju, kazao je da je na mjestu zločina pronašao čahure.

"Kasnije mi je policajac donio automatsku pušku. Rekao je da je oduzeta od Ratka Lavrnića i da je treba poslati u Banjaluku na vještačenje", naveo je Gavrilović.

Dodao je da je analizom utvrđeno da čahure pripadaju pušci oduzetoj od optuženog.

Željko Dragić, koji je u vrijeme kad je zločin počinjen bio šef kriminalističke službe SJB-a Ključ, kazao je da mu je poznat slučaj trostrukog ubistva u Rajzovićima, ali da nikad nije dobio nalaz vještačenja iz Banje Luke.

Kantonalni tužilac Jasmin Mesić predočio je službene policijske zabilješke, iz kojih, kako je naveo, proizlazi da je nalaz ipak stigao u SJB u Ključu.

Glavni pretres nastavlja se 21. septembra izvođenjem novih dokaza Tužilaštva", saopćio je Justice Report online publikacija Balkanske istraživačke mreže BiH.