Sud BiH
0

Okončan dokazni postupak odbrane u predmetu Grujić

FENA
Na suđenju Slobodanu Grujiću, optuženom za zločin počinjen u Zvorniku saslušani su posljednji svjedok odbrane i vještak sudske medicine, čime je završen dokazni postupak.

Svjedok Radovan Gavrić kazao je da je 9. maja 1992. godine vidio optuženog kako odvodi ranjenog Nedeljka Grujića prema selu Brezik. Svjedok je naglasio da je tog dana počeo napad na selo Baljkovica.

"Ja sam Nedeljka vodio do molitvišta koje je bilo u blizini Pandurice. Malo prije molitvišta preuzeo ga je Slobodan Grujić i otišao s njim", rekao je Gavrić.

Grujića, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) Tužilaštvo BiH tereti da je, zajedno s još nekoliko osoba, 10. maja 1992. sudjelovao u zarobljavanju i ubistvu deset civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Pandurica (općina Zvornik).

Svjedok Gavrić ispričao je da je dan nakon napada na Baljkovicu proveo kod molitvišta, a da je tu vidio i optuženog. Rekao je da tog dana nije čuo nikakvu pucnjavu iz pravca Pandurice.

"Mi smo faktički generacija. On je normalan i običan čovjek, a ja o njemu imam sve najbolje da kažem", rekao je svjedok govoreći o optuženom.

Vještak sudske medicine Radenko Vuković, iznio je nalaz i mišljenje sačinjen na osnovu dokumentacije o posmrtnim ostacima nađenim u masovnoj grobnici na lokalitetu Pandurica.

Vještak je kazao da u postojećoj dokumentaciji nema detaljnih opisa strijelnih rana.

"Za sve povrede na posmrtnim ostacima ne može se tvrditi da su nastale dejstvom projektila nastalih iz ručnog vatrenog oružja”, rekao je vještak Vuković.

On je kazao i da neki prijelomi na posmrtnim ostacima nisu karakteristični za strijelne povrede, te da su mogli nastati prilikom transporta ili “nabijanjem vila” u tijela.

Ulaganjem tri materijalna dokaza završen je dokazni postupak odbrane, a Tužilaštvo BiH je saopćilo da neće imati dodatnih dokaza.

Tužilac Adnan Gulamović rekao je da “pristupa prilagođavanju teksta optužnice”.

Naredno suđenje je 28. decembra, kad će Vijeće saopćiti da li će eventualno provoditi svoje dokaze", prenosi Justice Report.