{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjedoci tvrde da je i brat optuženih Čavalića maltretirao ratne zatvorenike

F
18.12.2012. u 17:39
0
0
Svjedoci tvrde da je i brat optuženih Čavalića maltretirao ratne zatvorenike
0
Svjedoci tvrde da je i brat optuženih Čavalića maltretirao ratne zatvorenike
U nastavku suđenja Esadu i Dervišu Čavaliću za ratne zločine počinjene nad srpskim civilima u Derventi, svjedoci odbrane su tvrdili da je brat optuženih Nihad učestvovao u maltretiranju zatvorenika, javio je BIRN - Justice Report.
Svjedok Predrag Nikolić je ispričao da su ga 26. aprila 1992. u naselju Čardak, gdje je bio vojno angažovan, zarobili pripadnici Riječke brigade Hrvatske vojske (HV) i da je istog dana prebačen u Dom Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Derventi.

“Na ulazu u Dom je stajao Nihad Čavalić i tada me udario dva puta šakom u glavu. Onda sam odveden na sprat kod Željka Pudića koji je bio glavni za derventski HVO. Tu se me ispitivali o ‘pragi’ na Čardaku. Tukla su me trojica, među kojima je bio i Nihad. Ostale nisam poznavao”, prisjetio se Nikolić.

On je kazao da je od prije rata poznavao trojicu braće Čavalić koji su živjeli u Derventi.

Prema optužnici, Esad Čavalić zvani Eso i Derviš Čavalić zvani Saja su kao pripadnici HVO-a, od aprila do juna 1992. godine, u zgradi Doma JNA i logoru Rabić kod Dervente mučili i nečovječno postupali prema civilima.

U optužnici je navedeno da su 26. aprila 1992. u zgradi Doma JNA tukli nogama i rukama jednog zatvorenika kojeg su poslije drugi zaklali.

“Po priči zatvorenika, Blagoja Đuraša su zaklali, osoba s nadimkom Tekila i Azra Bašić.
Optužene Čavaliće nikad nisam vidio u Domu ni u Rabiću. Nijedan zatvorenik nije spomenuo Saju ili Esu. Spominjali su Nihada koji je izgledao identično kao Saja”, rekao je Nikolić.

On je dodao da je u iskazu datom Službi državne bezbjednosti (SDB) 1992. godine u Doboju također spominjao Nihada Čavalića, a “ne Esu i Saju”, te da nema motiva da štiti optužene.

Svjedokinja Nihada Čučić je kazala da je radila u kuhinji Doma JNA, gdje je također radio i Nihad Čavalić, a optuženi dolazili da jedu.

Ona je navela da optuženi Čavalići nisu imali vojne uniforme i da je od njihovog brata Nihada čula da su polovinom maja napustili Derventu.

“Nisam vidjela da su Esad i Derviš nekog zlostavljali. To su radili Riječani. Njihov brat Nihad je bio agresivan jer je u to vrijeme počeo da pije. Kad su tukli doktora Šarana, pitala sam ih zašto to rade, šta im je čovjek uradio. Tada je Riječanin uperio automat u mene, a Nihad mi je rekao: ‘Šta hoćeš, šta ga braniš’”, prisjetila se Čučić.

Svjedok Nedžad Silajdžić je ispričao da su nakon početka rata na području Dervente optuženi Esad i Derviš bili s njim u skloništu u podrumu kuće i da su zajedno išli u Dom JNA da jedu.

“Oni su bili u Derventi do 12. ili 13. maja, kada su otišli u Slavonski Brod”, kazao je Silajdžić.

Okružni tužilac Slavko Krulj je najavio nove svjedoke optužbe, “koji će pobiti današnje iskaze svjedoka”.

Uložio je i materijalne dokaze protiv optuženih, među kojima je i fotodokumentacija na osnovu koje je oštećeni Pero Novaković prepoznao optužene kao osobe koje su ga maltretirale u Domu JNA u Derventi.

Odbrana se tome usprotivila, uz obrazloženje da “prepoznavanje nije urađeno prema standardima koje propisuje Zakon o krivičnom postupku”.

Suđenje se nastavlja 29. januara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: