Apelacioni sud u Beogradu
0

Svjedoci: "Ilija Jurišić nije mogao izdavati naređenja"

SRNA
Ilija Jurišić (Foto: Arhiv)
Ilija Jurišić (Foto: Arhiv)
Pred Apelacionim sudom u Beogradu danas je izjavama svjedoka počelo ročište povodom žalbi odbrane i tužilaštva na presudu od 12 godina bivšem tuzlanskom čelniku Iliji Jurišiću za ratni zločin nad vojnicima JNA u slučaju "Tuzlanska kolona".

Iskaze je dalo šest svjedoka, od kojih je jedan - Niko Jurić svjedočio u samoj sudnici Specijalnog suda u Beogradu, a pet svjedoka je iskaze dalo putem video linka iz Sarajeva.

Svjedok Jurić koji je 1992. godine bio komandant Druge manevarske jedinice SJB Tuzla rekao je u sudnici Specijalnog suda da se tog 15. maja 1992. godine nalazio na trotoaru kada je nailazila kolona JNA, te posvjedočio da je Meho Bajrić (načelnik SJB Tuzla)  bio njegova prvi i jedini pretpostavljeni i da je izvršavao  njegova naređenja. 

Jurić je rekao da je čuo glas koji je izgovorio rečenicu "Na vatru odgovori vatrom", i da je to bio glas Ilije Jurišića, ali je naveo da ta rečenica nije ništa značila  "jer je pucalo na sve strane". 

Rahman Šabanović, koji je svjedočio video linkom iz Sarajeva, rekao  je da je imao telefonski kontakt 15. maja 1992. godine sa Mehom Bajrićem i da je znao da kolona JNA treba da napusti kasarnu. On je naveo da je izdao naređenje da kolona nesmetano prođe. 

Šabanović je rekao da je on jedini u stanici imao radio vezu i da je mogao da komunicira sa komandirima, a bilo ih četiri do pet.  On tvrdi da niko od njegovih ljudi nije mogao da čuje komandu "na vatru odgovori vatrom". 

Šabanović kaže da nije prepoznao ko to govori i da je tek nekoliko mjeseci kasnije saznao da je to bio glas Ilije Jurišića.   On je rekao da naredba nije mogla da ima uticaj na intenzitet pucnjave i istakao da  "ne može niko da izdaje naredbe bez saglasnosti nadležnog".
I svjedok Ekrem Selimović, koji je 1992. godine bio komandir rezervne stanice milicije u Slavinovićima, naveo je  da mu Jurišić nije bio pretpostavljeni i da niko nije mogao da izdaje naređenja osim Bajrića i Muhameda Brkića, član Kriznog štaba SJB Tuzle.  

Svjedok Kadro Pekarić, koji je bio komandir Četvrte manevarske čete u Tuzli, i Ivica Divković, tada komandir Prve manevarske čete milicije, rekli su da   ta naredba nije značila ništa. 

Svjedok Mato Zrinić, koji je 1992. godine bio pripadnik JNA, ispričao je da se nalazio u koloni JNA koja se povlačila iz Tuzle i da je tom prilikom ranjen.  

Ročište se nastavlja sutra izjavama svjedoka, a današnjem suđenju prisustvovali su  supruga Ilije Jurišića, ambasador BiH u Srbiji Boriša Arnaut i predsjednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić.