{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjedočenje o "Zukinim jedinicama"

F
28.9.2010. u 18:38
0
0
Svjedočenje o "Zukinim jedinicama"
0
Svjedočenje o "Zukinim jedinicama"
U današnjem ročištu na suđenju šestorici optuženih za zločin nad Hrvatima u selu Trusina kod Konjica, svjedok Tužilaštva, mještanin ovog sela, rekao je da je u jutarnjim satima 16. aprila 1993. godine vidio vojsku u maskirnim uniformama za koju je kasnije čuo da je "Zukina jedinica“.
Šefko Poturović, svjedok Tužilaštva BiH, ispričao je kako je u zaseoku Brdo kod Trusine (općina Konjic) vidio „oko 20 vojnika u maskirnim uniformama“, nakon čega je iz podruma jedne kuće čuo pucnjavu iz pravca zaselaka Kreše, Gaj i Šahići.

"Vojnike sam vidio kada sam iz porodične kuće prelazio u podrum Zejnila Gostovića u kojem je bilo još ljudi. Imali su trake na rukama, zacrnjeno po licu i prošli su pored kuće. Nikoga nisam znao, a seljani su kasnije rekli da su to Zukini“, rekao je Poturović i dodao da je iz podruma čuo jaku pucnjavu i galamu iako nije vidio šta se dešava.

Za ubistva 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u selu Trusina 16. aprila 1993. godine, Tužilaštvo BiH tereti Mensura Memića, Dževada Salčina, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića, Nihada Bojadžića i Zulfikara Ališpagu.

Zulfikaru Ališpagi se kao komandantu Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH na teret stavlja da nije kaznio podređene vojnike koji su učestvovali u ubistvu civila i vojnika, dok je Bojadžić, smatra Tužilaštvo BiH, kao zamjenik komandanta istog odreda rukovodio napadom na selo.

Memić, Salčin i Hodžić su nekadašnji pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene, dok je Hakalović bivši pripadnik 45. brdske brigade “Neretvica” Armije BiH.

Svjedok je ispričao da su u zaseoku Brdo tek dva ili tri dana kasnije saznali za žrtve u hrvatskim zaseocima Kreše i Gaj.

"Znali smo da su to civili i stariji ljudi, žene. Osjećao sam se grozno. (...) Pričalo se da je to učinila Zukina jedinica, poslije sam čuo da je izvjesni Semko predvodio jedinicu te da je on podlegao ranjavanju u tom napadu“, ispričao je Poturović i rekao da "Zukinu jedinicu“ kasnije nije vidio u selu.

U unakrsnom ispitivanju odbrane, svjedok je rekao da su Bošnjaci u selu Trusina bili u potpunom okruženju HVO-a te da su ga mogli napustiti "samo na vlastitu odgovornost“.

"Prije 16. aprila muslimani su bili u okruženju i mogli su izaći samo pješke, a i to je bilo rizično. Radi toga smo i osjećali strah u selu“, prisjetio se svjedok.

Suđenje se nastavlja 4. oktobra, javio je BIRN - Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: