Akcije širom BiH
58

Svijet obilježava Dan planete Zemlje

FENA
Danas se širom svijeta obilježava Dan planete Zemlje, a uz prigodan program i različite akcije kojima je cilj skretanje pažnje na važnost očuvanja okoliša,

U pješačkoj zoni ispred sarajevske Katedrale biti postavljen štand s fotografijama iz svih krajeva BiH o zagađenju životne sredine plastičnim kesama.

Prolaznicima će biti darivani platneni cekeri, te podijeljene brošure onim građanima koji svojim potpisom podrže inicijativu za donošenje propisa koji će regulirati proizvodnju, promet i uvoz plastičnih kesa i zaštititi životnu sredinu.

Projekt finansira Evropska unija, a realizuje Centar civilnih inicijativa (CCI) u saradnji s Asocijacijom srednjoškolaca u BiH (ASUBiH).

Dan planete Zemlje obilježava se u više od 150 zemalja svijeta, a ovogodišnja kampanja nosi naziv ''Zaštitimo naš dom - planetu Zemlju''. Cilj kampanje je skretanje pažnje na opasnosti koje prijete životu na Zemlji, te poticanje zajedničke odgovornosti u očuvanju prirode i njenih bogatstava.

ASUBiH obilježit će Dan Planete u 31 gradu BiH čišćenjem i uređenjem javnih površina, distribuiranjem edukativnog materijala i pozivanjem građana da koristite cekere i kese za višekratnu upotrebu.