BiH
1

Obilježavanje Dana planete pod nazivom "Reciklirajmo za planetu"

FENA
"Reciklirajmo za Planetu" naziv je cjelodnevnog programa koji je Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini organizirala povodom Dana Planete, najviše zbog podizanja svijesti javnosti o važnosti recikliranja, ali i da bi se djeca upoznala o procesima recikliranja.

Misija OSCE-a tradicionalno obilježava Dan Planete putem kampanja podizanja svijesti i organiziranja događaja u saradnji s lokalnim partnerima, a ove godine za temu obilježavanja ovog dana odabrano je recikliranje kao aktivnost koju mogu da podrže i građani, i javna i privatna preduzeća radi postizanja zdravijeg i čistijeg okoliša.

Šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Fletcher M. Burton pobrojao je nekoliko razloga zašto je recikliranje, ali i obilježavanje ovog dana veoma važno, posebno ističući da je važno podići svijest vladinih institucija o značaju ovoga pitanja.

"Mlade građane jako je važno naučiti procesima recikliranja te ih uvesti u praktične primjere kako to i ispuniti. Pitanje zaštite okoliša je globalno pitanje zbog čega su sve aktivnosti koje poduzimamo na ovom planu objedinjene na internet stranici earthday.org", kazao je Burton.

Burton je na kraju naglasio da je Bosna i Hercegovina država izuzetne prirodne ljepote, a to je još jedan razlog zbog kojeg je važno obilježavati Dan Planete.

U okviru cjelodnevnog obilježavanja ovog dana organizirane su kreativne radionice reciklaže papira u saradnji s osnovnim školama Grbavica I i Čengić-Vila I, a bit će predstavljen i projekt odvojenog prikupljanja i iskorištavanja otpada.