Nakon žalbe optuženog
382

Švicarski sud odlučio da bosanski Srbin optužen za ratne zločine bude izručen BiH

I. Č.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Savezni sud u švicarskom gradu Bellinzona donio je odluku da neimenovani bosanski Srbin, optuženik za ratne zločine počinjene nad bošnjačkim civilima devedesetih godina, mora biti izručen Bosni i Hercegovini.

Švicarski sud je u odluci objavljenoj u ponedjeljak odbio žalbu na pritvor i izručenje bosanskog Srbina optuženog da je, kako se navodi, likvidirao bošnjačku porodicu 1993. i jedan bračni par tokom 1994. godine, koji su željeli preći granicu prema Srbiji, piše Swissinfo.ch.

Bosanskohercegovačko pravosuđe optužuje ga da je sudjelovao u masakru šestočlane bošnjačke porodice u oktobru 1993. godine i u navodnom ubistvu bošnjačkog bračnog para, kako bi im oduzeo kuću, u januaru 1994. godine. U oba slučaja žrtve su opljačkane.

Ambasada Bosne i Hercegovine je, prema pisanju Swissinfo.ch, decembra 2018. godine zatražila od Švicarske da uhapsi i izruči muškarca. Švicarske vlasti odobrile su zahtjev nakon što su pribavile garancije da će Bosna i Hercegovina poštivati ​​odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Muškarac, koji je ranije osuđen, u svojoj žalbi je tvrdio da je njegova osuda bila političke prirode. Švicarski sud je te argumente odbacio.

Odluka se, kako se navodi, još uvijek može osporiti pred najvišim sudom u Švicarskoj.