Prvi put u historiji
11

Svi zaposleni na budžetu u Brčkom na pragu štrajka, sindikalisti tvrde da ih vlada zastrašuje

A. K.
Brčko (Foto: A. K./Klix.ba)
Brčko (Foto: A. K./Klix.ba)
Svi zaposleni u javnom sektoru u Brčko distriktu su na pragu generalnog štrajka, jer im vlada danas do 12 sati nije udovoljila zahtjevu za povećanje plata. Sindikalisti tvrde da vlada zastrašuje sve one koji će učestvovati u štrajku, umanjenjem aktulenih plata.
Naime, Sindikat Brčko distrikta proteklog petka tamošnjoj vladi je uputio posljednji dopis za ispunjenje zahtjeva koji se odnosi na linearno povećanje plata od 100 KM, uz to da se zaposlenicima sa srednjom stručnom spremom i nižim kategorijama, pored obećanog povećanja od pet posto, plata odmah povisi za još toliko.

Sindikalisti su rok za ispunjenje zahtjeva naveli ovaj ponedjeljak do 12 sati. Međutim, odgovor iz Vlade Brčko distrikta nije stigao te svi zaposleni u javnom sektoru se nalaze na pragu generalnog štrajka.

"Vlada je postupila onako kako smo i očekivali, odnosno uopće nas nisu kontaktirali. Sada polako kreće zastrašivanje onih koji budu podržali štrajk jer će im se odbiti od plate. Oni su kreirali minimalne uslove rada u kojima su stavili jedan član u kojem će postupiti po 10. članu Zakona o štrajku koji kaže da se plata može smanjiti srazmjerno učešća u štrajku, ali u skladu sa kolektivnim ugovorima i zakonskim aktima. Međutim, niti jedno, niti drugo kod nas ne postoji. Shodno tome, ne postoji način da nas finansijski kažnjavaju za učešće u štrajku", kazao je za Klix.ba predsjednik Sindikata Igor Babić.

Babić navodi da će sindikat na čijem se čelu nalazi sutra u 15 sati održati konferenciju za medije na kojoj će biti poznati svi detalji vezano za spornu vladinu instrukciju koja, kako on kaže, nije u zakonskom okviru. Tom prilikom će biti objelodanjeni i svi detalji koji se vezuju za generalni štrajk.

Na kraju vrijedi kazati da se Brčko distrikt prvi put u historiji nalazi u situaciji u kojoj u generalni štrajk stupaju svi zaposlenici javnih institucija. Riječ je o oosbama koje plate i naknade primaju iz budžeta distrikta. Njhova borba za povećanje plata traje duži period.