Pošta pokojnicima
5

Svi sveti u Tuzli: Smrt nije kraj života, već prelazak u Božije kraljevstvo

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
S molitvom na usnama, uz paljenje svijeća i polaganje cvijeća Tuzlaci katoličke vjeroispovijesti danas su na vječnim počivalištima svojih najmilijih na katoličkom groblju Borić obilježili blagdan Svi sveti. Poručeno je da smrt nje kraj života, već prelazak u Božije kraljevstvo.

Na ovaj blagdan s tradicijom dugom skoro 1.200 godina katolička crkva se prisjeća svih svetaca, kako onih koji su već kanonizirani, tako i onih koji to još uvijek nisu.

Gvardijan Franjevačkog samostana "Svetih apostola Petra i Pavla" u Tuzli fra. Mario Divković kaže da u ovoj svetkovini Katolička crkva u jednom danu želi proslaviti sve svece koji nisu podignuti ili uzdignuti na oltar svetosti.

"Mnogo je primjera i na ovom groblju koji su živjeli svetim životom, služeći braći, ljudima, svojim bližnjima i Bogu. Kroz ovaj blagdan katolička crkva želi se sjetiti svih tih svetih majki, očeva i djece koja su živjela opslužujući Božije zapovijedi na ovoj zemlji", rekao je Divković.

Dok se okupljaju oko grobova svojih pokojnih vjernicima je važno da usmjere svoj život prema smrtnosti.

"Bitno nam je da vidimo i shvatimo da naš život nije samo na zemlji, nego da smo mi pozvani na nešto više i svetije. Dok promatramo grobove pokojnih i njihove datume rođenja opomena nam je da je naš život na zemlji prolazan, međutim uvijek s jednom nadom i vjerom da smrt nije konac života, već prelazak u nebesko i Božije kraljevstvo", naglasio je tuzlanski gvardijan.

Na ovaj veliki blagdan grobove svojih najmilijih obišla je i Tuzlanka Marica Vikić. Na ovaj dan ona se prisjetila svih dragih pokojnika, bez obzira na to da li su proglašeni svetima ili ne.

"Sve svoje najdraže smatramo svetima i ovo je dan kada se svuda obilježava spomen na najmilije. Uz to što se sjetite svojih najmilijih, sjetite se i prijatelja, druge rodbine i građana. Na groblju sam često i kada krenem od početka do kraja malo mi je 100 svijeća da zapalim. Toliko poznatog svijeta ovdje ima. Mogu ih više pronaći ovdje nego u centru grada", rekla je Vikić za Klix.ba

Danas se ona sjetila svih onih s kojima je odrastala, odnosno provela djetinjstvo i mladost, školske i studentske dane, pa i život u srednjim godinama.

"Ovaj dan nosi tužnu i radosnu emociju. Radosnu jer još uvijek neko može doći da se sjeti, zapali svijeću i ostavi cvijet ili osmijeh pored groba, a žalosnu jer toliko mnogo naših dragih više nije s nama. Ali, takav je život...", naglasila je Vikić za naš portal.

Katolički vjernici sutra će obilježiti Dušni dan, a vijenci i cvijeće se tradicionalno polažu na spomen-obilježje braniteljima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u tuzlanskom naselju Husino.