BiH
691

Svi studenti UNSA najavili proteste i neposluh ako se ne popravi stanje u studentskim domovima

Piše: Š. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predstavnici studenata i Studentskog parlamenta u Sarajevu danas su iznijeli zahtjeve za poboljšanje uslova u studentskim domovima i odredili rok za njihovo ispunjenje, a u protivnom najavljuju proteste, neposluh i bojkot svih studenata Univerziteta u Sarajevu, bez obzira da li u njima borave.

Kako je poručio predsjednik SPUS-a Haris Zahiragić, nakon posjete studentskim domovima i sastanka sa Udruženjem studenata Studentskog centra određeni su prioriteti koji su u vidu zahtjeva i prijedloga poslani nadležnim institucijama.

Na listi zahtjeva na prvom mjestu je organizovanje i opremanje vešeraja u oba studentska doma - Bjelave i Nedžarići, s obzirom da su studenti u tim domovima prinuđeni da veš peru u lavorima i nemaju mogućnost stavljanja veš mašina u sobe.

Zatražili su i čišćenje soba jedanput sedmično jer uprkos činjenici da JU Studentski centar ima više od 250 zaposlenih, studenti moraju čistiti svoje sobe, a pritom ne smiju imati usisivače u sobama.

Treća stavka na listi zahtjeva je uvođenje wifi konekcije u oba doma jer je studiranje i pravovremeno informisanje danas nemoguće bez internetske konekcije. Zatim tu je i renoviranje zajedničkih kupatila i WC-a koji su neuslovni i izvori fekalija i zaraza, leglo insekata i štetočina, a u nekima otpada strop i imaju rupe.

Studenti traže i organizaciju i opremanje biblioteka u oba studentska doma, a kao šesta tačka navedena je medijacija između JU Studentski centar, 400 studenata iz Srednjobosanskog kantona i Vlade SBK.

Nakon posljednjeg poskupljenja 2015. godine Vlada SBK je odbila učestvovati u participaciji svog dijela troškova te su studenti iz tog kantona u neravnopravnom položaju sa ostalim kolegama i moraju plaćati 30 KM koje je trebao plaćati SBK. Nakon što su se ti studenti obratili premijeru Tahiru Lendi, on im je poručio da dođu studirati u Travnik.

"To smatramo nedopustivim, naročito ako uzmete u obzir da studenti koji studiraju na Sveučilištu u Mostaru nemaju ovih problema te da student sa tog univerziteta više košta kanton nego student UNSA", naveli su u dopisu na kojem je kao posljednja stavka navedeno uveđenje doručka kao najbitnijeg obroka i uvođenje večere nedjeljom.

"Studenti iz drugih kantona koji u Kantonu Sarajevo borave u studentskim domovima dane provode u veoma lošim i teškim uslovima. Neki od njih su neuslovna kupatila u kojima nema grijanja i u kojim otpadaju komadi zidova i plafona. Pored ovoga, kupatila su prljava, puna su fekalija i žohara, a studenti su primorani svoj veš prati ručno, budući da nemaju vešeraj. Domovi nemaju adekvatne biblioteke, prijeko potrebni bežični internet, kao ni doručke niti večeru nedjeljom", istaknuto je danas na konferenciji za medije.

SPUS je zahtjeve poslao Vladi KS, Skupštini, resornom ministarstvu, Upravnom odboru JU Studentski centar i novom rukovodstvu Studentskog centra te zahtijevaju da se do početka naredne budžetske godine ispune barem dva zahtjeva. U protivnom, najavljuju bojkote i proteste.