BiH
11

"Svi smo Jovana": U Bosanskoj Gradišci protest građana zbog smrti porodilje

FENA
Foto: Nezavisne.com
Foto: Nezavisne.com
Pod sloganom "Svi smo Jovana" danas je u Bosanskoj Gradišci održan protest građana zbog smrti Jovane Šinik (32) prilikom porođaja u gradiškoj bolnici, 28. oktobra.

Porodica preminule smatra da je Jovana umrla prilikom porađanja, neodgovornošću i nestručnošću ljekara.

Traže smjenu doktora Dragana Janjića, ginekologa koji je porađao Jovanu. Navode da suspenzija doktora Dragana Јanjića s mjesta načelnika Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo mora da bude trajna, a ne do okončanja postupka.

Porodica preminule najavila je tužbu protiv ljekara jer, kako navode, beba Jovane Šinik je pri porodu imala više od pet kilograma i porođaj je trebalo da se obavi carskim rezom, a ne prirodnim putem.

Majka preminule Danka Tendžerić otvoreno je optužila ljekare za smrt svoje kćerke.

Razočarena je i Jovanka Čekić, ističući da je neshvatljivo da u 21 vijeku majke i bebe umiru na ljekarskom stolu.

-Nisam tražila da nikoga linčujem. Tražim samo da odgovara onaj ko je kriv. Sve su učinili, ali kada? Kada je Jovana bila mrtva. Ovo je sramota – kategorična je Čekić.

Porodica još čeka obdukcioni nalaz o smrti Jovane.

Današnjem skupu nije prisustvovao ginelog Јanjić, a Vlado Marjanović, direktor bolnice u Gradišci je ponovio šta je urađeno u ovom slučaju te da je i resorno ministarstvo formiralo komisiju koja je detaljno istražila sve što de dešavalo i utvrdila da nema odgovornosti ljekara u bolnici za smrt Jovane Šinik.

Majranović je rekao da nisu dobre paušalne ocjene o radu stručnjaka, a pozvao je i da građane da, ukoliko imaju saznanja o mitu i korupciji, to prijave nadležnim organima.

Komisija za vanredni stručni nadzor u bolnici Gradiška utvrdila je nedavno da je porodilji Јovani Šinik u toj zdravstvenoj ustanovi pružena adekvatna zdravstvena zaštita, propisana protokolima Svjetske zdravstvene organizacije za postporođajno krvarenje.

Specijalisti ginekologije i akušerstva, pedijatri, anesteziolozi i pedijatrijske sestre prisustvovali su porođaju Јovane Šinik u gradiškoj bolnici, čime su ispunjeni svi uslovi kada je u pitanju prisutnost stručnog osoblja, ali i opremljenost potrebnim materijalom i medicinskim instrumentima.

Komisija je zaključila da nisu uočeni elementi nesavjesnog postupanja bilo kog zdravstvenog radnika, saopćeno je ranije iz Ministarstva zdravlja RS-a.